Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αυστηρός αποκλεισμός και διπλωματία

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη προς τα σπίτια των Παλαιστινίων

Associated Press

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη προς τα σπίτια των Παλαιστινίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΓΑΖΑ-ΡΑΜΑΛΑ-ΚΑΪΡΟ.-

Τον απόλυτο αποκλεισμό όλων των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών διέταξε, χτες, η ισραηλινή ηγεσία με αφορμή τον τριήμερο γιορτασμό της επετείου της Μέρας της Ανεξαρτησίας. Και η εντολή ήρθε, λίγες μόλις ώρες μετά τη, χαρακτηριζόμενη από την ισραηλινή κυρίως πλευρά, «επιτυχή» ολοκλήρωση της συνάντησης ασφαλείας ανάμεσα στις δύο πλευρές και παρά το γεγονός ότι η ισραηλινή ηγεσία δείχνει να επιμένει στο πεδίο της διπλωματίας.

Σχετική ηρεμία επικρατούσε, χτες, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Μοναδικό συμβάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ήταν η ρίψη δύο χειροβομβίδων, στην περιοχή της Ράφα, εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης, χωρίς να προκληθούν ζημιές ή θύματα. Η προηγούμενη νύχτα δεν κύλησε εξίσου ήρεμα, αφού, σύμφωνα πάντα με τον ισραηλινό στρατό, πυκνή ήταν η ανταλλαγή πυρών σε διάφορα σημεία των αυτονόμων, με τις σφοδρότερες μάχες να διεξάγονται στην περίμετρο της Ραμάλα, χωρίς, πάλι, να αναφερθούν θύματα.

Παρ' όλα αυτά, αν και μόλις την Τρίτη ο Σιμόν Πέρες προανήγγειλε κάποιου είδους χαλάρωση του αποκλεισμού, ανακοινώθηκε ο απόλυτος αποκλεισμός όλων των παλαιστινιακών εδαφών, με ταυτόχρονη επιβολή εσωτερικού αποκλεισμού ανάμεσα στις παλαιστινιακές πόλεις. Σύμφωνα με τις σύντομες ισραηλινές ανακοινώσεις, η απόφαση αυτή λήφθηκε για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα πραγματοποίησης κάποιας «τρομοκρατικής ενέργειας, με αφορμή τις πολυάριθμες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις δύο μέρες για την επέτειο της ισραηλινής Ανεξαρτησίας». Στην ανακοίνωση δεν αποσαφηνίζεται αν η Ιεριχώ, για την οποία είχε ληφθεί το προηγούμενο 24ωρο απόφαση χαλάρωσης του αποκλεισμού για τουριστικούς λόγους, συμπεριλαμβάνεται στις νέες κυρώσεις.

«Διπλωματικός» Σαρόν

Στις σκηνές όλο το νοικοκυριό αφού ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε το σπίτι τους

Associated Press

Στις σκηνές όλο το νοικοκυριό αφού ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε το σπίτι τους
Φόρο τιμής στο μνημείο των πεσόντων Ισραηλινών στρατιωτών απέτισε με όλες τις επισημότητες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, ενώ οι σειρήνες ηχούσαν πένθιμα σε όλη τη χώρα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά, ο Σαρόν εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης «έχει όντως δώσει εντολή για τερματισμό κάθε επίθεσης με όλμους εναντίον ισραηλινών στόχων». Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Παλαιστίνιος ηγέτης τηλεφώνησε στον γιο του, Ομρί, για να διαμαρτυρηθεί για τις ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού περί επιθέσεων με όλμους, την Τρίτη, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι απολύτως αδύνατο διότι έχει δοθεί σαφής εντολή τερματισμού τέτοιων επιθέσεων».

Μάλιστα, ισραηλινές κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δέχτηκαν να ερευνήσουν από κοινού με Ισραηλινούς ομολόγους τους την επίθεση με όλμους εναντίον του εποικισμού Γκαντίντ, την Τρίτη, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών ασφαλείας στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη στο Τελ Αβίβ. Πάντως, ο Σαρόν δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι ο ίδιος θα τιμήσει κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί, αλλά «πρέπει να γίνει σαφές ότι δε θα υπάρξει καμία συνομιλία αν δεν τερματιστεί κάθε βία».

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Αριέλ Σαρόν επιβεβαίωνε ότι η ισραηλινή ηγεσία έχει εξετάσει το σχέδιο αποκλιμάκωσης που επεξεργάστηκαν η Αίγυπτος και η Ιορδανία και δήλωνε ότι «η ισραηλινή πλευρά έχει να καταθέσει ορισμένες προτάσεις βελτιώσεων και αλλαγών». Οπως έγινε γνωστό, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, πρόκειται, στα τέλη της βδομάδας, να μεταβεί στην Αίγυπτο για να συζητήσει, ακριβώς, αυτήν την πρόταση αποκλιμάκωσης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όμως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «η συζήτηση που θα γίνει στο Κάιρο θα πρέπει να εκληφθεί περισσότερο ως προσπάθεια τερματισμού της βίας και όχι ως κανονική διαπραγμάτευση».

«Οταν το Ισραήλ μιλά για αλλαγές και τροποποιήσεις σε μια πρόταση, συνήθως στοχεύει στο να τη σαμποτάρει πλήρως», δήλωνε, ειρωνικά, από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το ιορδανο-αιγυπτιακό σχέδιο στοχεύει, κατ' αρχάς, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές και προβλέπει την άμεση άρση κάθε εποικιστικής δραστηριότητας, την άμεση άρση του αποκλεισμού και την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων στις θέσεις που κατείχαν πριν την έναρξη της Ιντιφάντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ