Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ερευνούν σχέδιο συνωμοσίας σε βάρος του Προέδρου...

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Σχέδιο συνωμοσίας με στόχο την απομάκρυνση του Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Θάμπο Μπέκι, από τρία πρώην ανώτατα στελέχη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΕΚ), κατήγγειλε το βράδυ της Τρίτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Ασφάλειας Στιβ Τσουέτε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπέκι.

Ο Τσουέτε εξέφρασε βαριές κατηγορίες σε βάρος των Σίριλ Ραμαφόσα (είχε πρωτοστατήσει στις συνομιλίες για το τέλος του απαρτχάιντ με την τότε κυβέρνηση του Προέδρου Ντε Κλερκ και είχε διεκδικήσει την ηγεσία του ΑΕΚ, μετά την αποχώρηση του Νέλσον Μαντέλα), του Μάθιου Φόσα (πρωθυπουργός της επαρχίας Μπουμαλάνγκα») και του Τόκιο Σεξγουέιλ (στέλεχος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, συγκρατούμενος του Νέλσον Μαντέλα επί 13 χρόνια στο νησί Ρόμπιν που εκλέχθηκε αργότερα πρωθυπουργός της επαρχίας Γκοτένγκ), λέγοντας πως συνωμοτούσαν με στόχο την αποπομπή του Προέδρου Μπέκι από την ηγεσία του ΑΕΚ και την προεδρία της χώρας...

Ο Τσουέτε ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης συνωμοσίας και δολοπλοκιών, που σχεδιάζονταν με στόχο την απομάκρυνση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Θάμπο Μπέκι.

Σε συνέντευξη που έδωσε το ίδιο 24ωρο, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος έκανε λόγο για μία «ομάδα συνωμοσίας» από πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη του ΑΕΚ, υποστηρίζοντας πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος «είναι η έναρξη μίας δημόσιας συζήτησης που θα ρίξει φως σε όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης»... «Οταν ξεκινάς μία υπόθεση συνωμοσίας, τότε εμφυτεύεις μία εκρηκτική διαδικασία», κατέληξε λέγοντας ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, που σήμερα έχουν αναδειχτεί σε επιχειρηματίες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, δεν προέβησαν - έως χτες βράδυ - σε δηλώσεις προς τον Τύπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ