Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Στο πλευρό των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας

Εργατικά σωματεία, Επιτροπές Ειρήνης και αντιστασιακοί συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αυριανή πορεία διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. απ' τα Προπύλαια. Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή απ' το ΚΚΕ

Την αμέριστη συμπαράστασή τους στους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας, οι οποίοι συνεχίζουν τον ηρωικό αγώνα τους από τις 20 του Οκτώβρη 2000, αλλά και την αγανάκτησή τους για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που παρά τους ήδη 19 νεκρούς απεργούς πείνας συνεχίζουν να σωπαίνουν, θα διατρανώσουν αύριο στο κέντρο της Αθήνας όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες της.

Ηδη στο κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν έχουν ανταποκριθεί δεκάδες εργατικά σωματεία, αλλά και οι αντιστασιακοί της χώρας που έχουν βιώσει στο πετσί τους το τι εστί πολιτικός κρατούμενος. Ετσι όλοι μαζί δεσμεύονται πως αύριο, στις 6.30 το απόγευμα, θα δώσουν μαχητικό ραντεβού στα Προπύλαια, απ' όπου θα ξεκινήσει η πορεία διαμαρτυρίας, η οποία θα καταλήξει στην τουρκική πρεσβεία.

Ταυτόχρονα, χτες, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με αυτό το ζήτημα. Η βουλευτής επισημαίνει ότι στη γειτονική Τουρκία συνεχίζουν να πεθαίνουν, και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς, οι απεργοί πείνας- πολιτικοί κρατούμενοι, με πρώτα θύματα τις γυναίκες. Αναφέρει πως η κυβέρνηση της Τουρκίας εξακολουθεί την αδιάλλακτη στάση της, ενώ η ΕΕ τηρεί πολιτική «ίσων αποστάσεων» απέναντι στην κυβέρνηση και στους πολιτικούς κρατούμενους.

Με δεδομένη τη συνεχή και ωμή παραβίαση στοιχειωδών δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα, η Λ. Κανέλλη ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, «σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στην τουρκική κυβέρνηση και να δοθεί λύση στα αιτήματα των απεργών πείνας, για ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, για τη μη εφαρμογή μέτρων απομόνωσης των πολιτικών κρατουμένων σε "λευκά κελιά" και τελικά για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων».

Το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του, καταδικάζει «το αμερικανοστήριχτο και ευνοούμενο από την ΕΕ αντιλαϊκό καθεστώς της Τουρκίας», που καθημερινά με την εμμονή του στη μη ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας ουσιαστικά, τους δολοφονεί. «Απέναντι σ' αυτό το έγκλημα κανείς δεν μπορεί να σιωπά», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην αυριανή πορεία στα Προπύλαια.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 υψώνει - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του - φωνή διαμαρτυρίας και βαθιάς αγωνίας για το θάνατο των 19 απεργών πείνας. «Τα τραγικά και αποτρόπαια γεγονότα των ημερών δείχνουν ανάγλυφα τις συνθήκες κράτησης των πολιτικών αντιπάλων της Αγκυρας, που παραβιάζει στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα και που, σαν ανταμοιβή των έργων και των ημερών της, λαμβάνει τα χαϊδέματα των συμμάχων του ΝΑΤΟ και εταίρων της ΕΕ. Φαίνεται πως οι "ευαισθησίες" των κυρίαρχων δυνάμεων, της "νέας τάξης" σταμάτησαν στο Κόσσοβο», τονίζει ο ΣΦΕΑ.

Μάλιστα, αφού δηλώνει πως συμπαραστέκεται με όλες του τις δυνάμεις στο συγκεκριμένο αγώνα, ζητά: Να σταματήσουν να σιωπούν τα ελληνικά ΜΜΕ και «να προβάλλουν αυτό το καυτό για τον πολιτισμό θέμα σε όλη του τη διάσταση», οι χώρες της ΕΕ - μαζί και η δική μας - να «ενεργοποιήσουν τις ευαισθησίες που απαιτούν οι τόσο τραγικές περιστάσεις και να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, που βρίσκεται στην ενταξιακή διαδικασία και που με τόση βαρβαρότητα καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα», και να κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς της χώρας «για να εκδηλωθεί όσο πιο μαζικά γίνεται η συμπαράστασή μας».

Τέλος, κάλεσμα προς όλες τις Επιτροπές Ειρήνης, να πάρουν μαζικά μέρος στην αυριανή πορεία διαμαρτυρίας και να απαιτήσουν να σταματήσει η δολοφονία των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, η καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών απ' την τουρκική κυβέρνηση και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ