Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΠΙΤΣΟΣ»
Απέλυσε εργαζόμενο που ζήτησε καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Τεράστιες οι ευθύνες του επιχειρησιακού σωματείου, το οποίο αρνείται ακόμη και τώρα να καταδικάσει τη φασιστική οργάνωση

Στην απόλυση ενός σπουδαστή στα ΤΕΙ Χαλκίδας, που έκανε την πρακτική του άσκηση στο τμήμα συντήρησης, προχώρησε η εργοδοσία της ΠΙΤΣΟΣ την προηγούμενη βδομάδα, με την πρόφαση ότι δεν ήταν καλός στη δουλειά του. Ο ίδιος εργαζόμενος, λίγες μέρες πριν, είχε ζητήσει απ' το επιχειρησιακό σωματείο της εταιρείας να καταδικάσει τη δράση της Χρυσής Αυγής. Η πλειοψηφία αρνήθηκε, με προκλητικό και επιθετικό τρόπο.

Την απόλυση καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας», χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική, παράνομη και καταχρηστική». Ο απολυμένος, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», δίνει το χρονικό της υπόθεσης: «Την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη έγινε η δολοφονική επίθεση των χρυσαυγιτών κατά στελεχών και μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πέραμα. Την επόμενη μέρα, Παρασκευή, απευθύνθηκα στο Σωματείο Εργαζομένων της ΠΙΤΣΟΣ, προκειμένου να υπάρξει καταδίκη του περιστατικού και ορίσαμε ραντεβού για να συζητήσουμε το θέμα τις επόμενες μέρες.

Την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, το πρωί, πήγα στο Σωματείο και ζήτησα εκ νέου να βγει ανακοίνωση, η οποία θα καταδικάζει τη φασιστική Χρυσή Αυγή. Αντί για απάντηση, ο πρόεδρος του Σωματείου άρχισε να μου επιτίθεται, λέγοντας "ποιος είσαι", "από πού είσαι" και ότι δεν είμαι μέλος του Σωματείου, γιατί είμαι "πρακτικάριος". Μου είπε ότι είναι πολιτικό και όχι εργατικό το ζήτημα για να βγάλει ανακοίνωση το Σωματείο. Οταν είπα ότι το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έβγαλε ανακοίνωση μου απάντησε ότι "είναι φωλιά του ΚΚΕ"».

Και συνεχίζει: «Την ίδια μέρα, λίγες ώρες μετά από αυτό το περιστατικό με ειδοποιούν να πάω στο Γραφείο Προσωπικού για να συζητήσουμε. Εκεί, αφού μου έδωσαν μια γραπτή "επίπληξη", άρχισαν να μου λένε ότι δεν είμαι καλός στη δουλειά μου και ότι δεν πληρώ τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Ο,τι δουλειά μου ζητήθηκε την έκανα, εκτός από μια φορά, που μου ζητήθηκε να φέρω ...καφέ σε έναν προϊστάμενο, απαντώντας του ότι αυτό δεν έχει σχέση με την πρακτική μου».

Σημειώνεται ότι τα ΤΕΙ Χαλκίδας έχουν συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και πως ο ΟΑΕΔ (δηλαδή το κράτος) πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού ενός «πρακτικάριου». Ο απολυμένος καταγγέλλει ένα ακόμα περιστατικό: Την επομένη της δολοφονίας του Π. Φύσσα, «ο οπαδός της Χρυσής Αυγής και μέλος του ΔΣ πήγαινε στους εργάτες και τους καλούσε να μη μου μιλάνε και προσπαθούσε να τους τραμπουκίσει λεκτικά».

Παρά τις απειλές για απόλυση, ο εργαζόμενος σπουδαστής όχι μόνο δεν τρομοκρατήθηκε αλλά συνέχισε να καλεί τους συναδέλφους του στο εργοστάσιο να καταδικάσουν οι ίδιοι τη δολοφονική - ναζιστική Χρυσή Αυγή, όπως ακριβώς έκαναν χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα. Το αποτέλεσμα ήταν, δύο εβδομάδες μετά, την 1η Οκτώβρη να τον καλέσουν ξανά στο Γραφείο Προσωπικού και να του ανακοινώσουν την απόλυσή του. Οταν αρνήθηκε να την υπογράψει, η διεύθυνση δε δίστασε - όπως καταγγέλλει ο ίδιος - να καλέσει τους «σεκιουριτάδες» της εταιρείας για να τον πετάξουν έξω από το εργοστάσιο.

Από τη μέρα της απόλυσης, «Ο Προμηθέας» έχει κάνει μια σειρά ενέργειες, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του εργαζόμενου. Πραγματοποιήθηκε μαζική εξόρμηση στο εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ, καταδίκασαν την απόλυση οι σπουδαστικοί σύλλογοι ΣΤΕΦ και ΣΔΟ στα ΤΕΙ Χαλκίδας, στάλθηκε καταγγελία στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, έγινε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Νίκαια και ορίστηκε τριμερής συνάντηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο η συγκέντρωση καταδίκης των φασιστικών επιθέσεων(2017-10-12 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητοι οι χρυσαυγίτες στη Θήβα(2017-06-16 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα και με νέες δυνάμεις(2011-11-26 00:00:00.0)
Ενωσαν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους(2010-06-05 00:00:00.0)
Για εργάτες μην ψάξεις...(2005-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ