Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
«Πλεόνασμα» πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων

Στοιχεία για την εκτέλεση στο εννεάμηνο

Τη διαφήμιση της αποτελεσματικότητας που έχει η αντιδραστική της πολιτική επιχειρεί η κυβέρνηση, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο εννιάμηνο του 2013.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τους μήνες Γενάρη - Σεπτέμβρη υπερκαλύφθηκαν, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, οι στόχοι τόσο για τα κρατικά έσοδα, όσο και τις δαπάνες του Δημοσίου.

  • Τα καθαρά έσοδα του κράτους διαμορφώθηκαν στα 38,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου 36,7, ενώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα τα έσοδα ήταν 34,1 δισ. ευρώ.
  • Οι κρατικές δαπάνες, εκτός των τόκων, ανήλθαν στα 36,09 δισ. ευρώ έναντι στόχου 35,21 δισ., ενώ πέρσι, στο εννεάμηνο, είχαν φτάσει τα 35,99 δισ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι κυβερνώντες λένε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίαζε πέρσι πρωτογενές έλλειμμα (χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι τόκοι) της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ, ενώ φέτος μέχρι στιγμής υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ.

Το παραπάνω αποτέλεσμα στην πραγματικότητα ήταν αναμενόμενο, αφού και φέτος σημειώθηκε αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, ταυτόχρονα επιβλήθηκαν νέες μειώσεις των μισθών και συντάξεων, ενώ κατακρεουργήθηκαν εντελώς οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ