Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοβουλίες στους χώρους της Εκπαίδευσης για την 28η Οκτώβρη

Μια σειρά πρωτοβουλίες μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτώβρη, που σηματοδοτεί την αρχή της πολύχρονης αντίστασης του λαού μας στους φασίστες, αναλαμβάνονται στους χώρους της Εκπαίδευσης, με στόχο να προβληθεί στους μαθητές η αληθινή ιστορία, ιδιαίτερα σήμερα που οι πολιτικοί απόγονοι των «εθνικοφρόνων» δοσίλογων παριστάνουν τους πατριώτες και οι θύτες ναζιστές εξομοιώνονται με τα θύματα.

Σ' αυτό το πνεύμα, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά αποφάσισε να συντάξει κείμενο - μήνυμα για την επέτειο που θα διαβαστεί στις σχολικές γιορτές, αλλά και να προτείνει κάποιες ταινίες που μπορούν να προβληθούν στα σχολεία όπως: «Ο δικτάτορας» με τον Τσ. Τσάπλιν, «Ο αληθινός φασισμός» του Ρομ, «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση» με τον Θ. Βέγγο, «Το Μπλόκο» σε σενάριο Γερ. Σταύρου. Η ΕΛΜΕ διαθέτει τις ταινίες και μπορεί να τις προμηθεύσει στα σχολεία, ενώ στην ιστοσελίδα της θα δημοσιεύσει και τις ομιλίες από την περσινή εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα «Ο φασισμός χτες και σήμερα». Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ενωση Γονέων Νίκαιας επικεντρώνεται στην ηρωική θυσία του Μπλόκου της Κοκκινιάς και προτρέπει τα σχολεία, πρώτα πρώτα της Νίκαιας, να οργανώσουν επίσκεψη στη Μάντρα της Οσίας Ξένης, όπου πραγματοποιείται ξενάγηση στον ιστορικό χώρο και προβολή του σχετικού ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου.

Ανάλογες δράσεις σχεδιάζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) που θα βγάλει ανακοίνωση για την επέτειο και θα επιμεληθεί βίντεο προς τους μαθητές για το φασισμό. Στην ιστοσελίδα της www.goneis.org όπου φιλοξενείται η ΑΣΓΜΕ, θα αναρτήσει ομιλίες, προτάσεις ταινιών, φωτογραφικό υλικό, τραγούδια και ντοκουμέντα της περιόδου καλώντας Συλλόγους, Ενώσεις Γονέων αλλά και τις μαθητικές κοινότητες να τα αξιοποιήσουν. Επίσης, στα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη η ΑΣΓΜΕ θα διοργανώσει ημερίδα με θέμα «Φασισμός και σχολικά βιβλία».

Ακόμα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» προγραμματίζει στις 24 Οκτώβρη εκδήλωση για το φασισμό με θέμα: «Φασισμός και ναζισμός, παρελθόν και παρόν».

Τέτοιες πρωτοβουλίες αναμένεται να πληθύνουν το επόμενο διάστημα από σωματεία και φορείς της Εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ