Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασιστικότητα για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Δίνει νέα πεδία δράσης στο κεφάλαιο, προσθέτει νέα βάρη στο λαό

Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που τον εμπαίζουν και τον τρομοκρατούν
Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που τον εμπαίζουν και τον τρομοκρατούν
Τα τελικά σχέδια για το αντιλαϊκό «ενιαίο τέλος ακινήτων», η χρηματοδότηση έργων υποδομής απαραίτητων για την καπιταλιστική κερδοφορία και η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην αμυντική βιομηχανία βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο αλλεπάλληλων κυβερνητικών συσκέψεων και συναντήσεων. Αποτυπώθηκε με τον τρόπο αυτό η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), στο οποίο η κυβέρνηση θα προσέλθει έχοντας τα τελικά σχέδια που αφορούν στο «ενιαίο τέλος ακινήτων» και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σχετική σύσκεψη έγινε χτες στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο.

Απαντώντας σε Ερώτηση μετά τη σύσκεψη, σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία κάνει λόγο για ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που φτάνουν τα 6,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2016, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «είναι αυτονόητο ότι δε θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα», διευκρινίζοντας πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι «διαρθρωτικά». Η ουσία βέβαια είναι ότι είτε «οριζόντια» είτε «διαρθρωτικά», τα νέα μέτρα θα είναι εξίσου αντιλαϊκά.

Ταυτόχρονα, στην τελική ευθεία μπαίνουν και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στις επιχειρήσεις ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ. Σχετική σύσκεψη έγινε χτες ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας, με αντικείμενο τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας.

Από την άλλη μπάντα, ξετυλίγονται και μέτρα ενίσχυσης των ντόπιων μονοπωλίων και των ισχυρών επιχειρηματικών Ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε χτες με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της ΕΕ για την Ελλάδα Χ. Ράιχενμπαχ, με αντικείμενο τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ. Ειδική συζήτηση έγινε για την ενίσχυση λεγόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 2 δισ. ευρώ, δηλαδή επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι και 50 εργαζόμενους και οι οποίες ταυτόχρονα ικανοποιούν τα κριτήρια «βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. Η άμεση προτεραιότητα δίνεται ωστόσο στη χρηματοδότηση, κατά κύριο λόγο από ευρωενωσιακά κονδύλια, μεγάλων οδικών αξόνων. Επίσης, στα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και στην παρεχόμενη, από την Ομάδα Δράσης, «τεχνική βοήθεια που σχετίζεται με τη δημοπράτηση μεγάλων εγκαταστάσεων στην Αττική και άλλες περιφέρειες». Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται και νέες κραυγαλέα χαριστικές ρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθούν οι ροές κεφαλαίων προς το χρηματιστήριο της Αθήνας, για την τόνωση των επιχειρηματικών Ομίλων. Στα σκαριά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η διαμόρφωση υψηλού αφορολόγητου για τα κέρδη από μετοχές, ο συμψηφισμός κερδών και ζημιών σε μεγάλο «βάθος χρόνου» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ