Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Προαναγγελία νέου γύρου «διαρθρωτικών αλλαγών»

Αγώνας ενάντια στα νέα «διαρθρωτικά μέτρα» που ανοίγουν πεδία δράσης για το κεφάλαιο και φορτώνουν νέα βάρη στο λαό
Αγώνας ενάντια στα νέα «διαρθρωτικά μέτρα» που ανοίγουν πεδία δράσης για το κεφάλαιο και φορτώνουν νέα βάρη στο λαό
Την προώθηση νέου γύρου «διαρθρωτικών αλλαγών» για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής επιχειρηματικότητας, προανήγγειλε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευαγ. Βενιζέλος, ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα περί «εξόδου της Ελλάδας από την κρίση» το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών & Ερευνών (ΕΚΕΜΕ) και της «Trans-European Policy Studies Association» (ΤΕSPA), που οργανώθηκε ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ με θέμα «Για να ξεπεράσει την κρίση, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει», ο Ευαγ. Βενιζέλος, πρόβαλε τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

«Λέμε ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, ναι στην ανάγκη να υπάρξει ένα νέο κράτος πραγματικά ευρωπαϊκό στην υπηρεσία της ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ που πρέπει να ενισχυθεί είναι η «υποστήριξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, πρωτίστως της επιχειρηματικότητας των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα».

Την ίδια στιγμή και σε μια προσπάθεια να συσκοτίσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης, υποστήριξε «λέμε όχι νέα μέτρα, όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα», συμπληρώνοντας ότι το 2014 θα αποτελέσει «την αρχή της εξόδου από την κρίση» έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης.

Κι άλλος «αντιμνημονιακός»...

Ο Ευαγ. Βενιζέλος, στο πνεύμα παρεμβάσεων που πληθαίνουν τελευταία από κέντρα της ντόπιας άρχουσας τάξης σχετικά με την ανάγκη να μην υπάρξει νέο μνημόνιο, άσκησε έμμεση κριτική στο ρόλο της τρόικας, αντιπροτείνοντας ουσιαστικά τον ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στη διαχείριση της κρίσης.

Η Ελλάδα, σημείωσε, βρέθηκε «υπό την πίεση του συσχετισμού δυνάμεων, σε μια συγκυρία που ήταν πάντα απειλητική, με το ΔΝΤ εγκατεστημένο στην καρδιά της Ευρωζώνης και την τρόικα να διαδραματίζει τον πρωτεύοντα ρόλο ως θεσμική κατασκευή, ενδεικτικό της υποβάθμισης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε ότι «χωρίς να υποτιμούμε καθόλου το κολοσσιαίο δάνειο και το κούρεμα χρέους που λάβαμε (...) οι προϋποθέσεις της αλληλεγγύης ήταν πολύ σκληρές. Το σχέδιο Α' (σ.σ. το μνημόνιο) που προκρίθηκε ήταν οδυνηρό και άνισο. Το βλέπουμε στα υψηλά επίπεδα της ανεργίας, στη σωρευτική ύφεση, στο κοινωνικό και πολιτικό κόστος».

Ξεκαθαρίζοντας ότι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν, στη βάση όσων έχουν συναποφασιστεί στην ΕΕ, σημείωσε ότι για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους από τη στιγμή που «τα δάνειά μας εξυπηρετούνται» χρειάζεται «μια έντιμη συζήτηση με τους εταίρους μας σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει χαλάρωση των προσπαθειών μας». Οπως τόνισε, ζητώντας ενδυνάμωση του ρόλου της ΕΕ, «έχει ριζικά μετασχηματιστεί ο χαρακτήρας της τρόικας, δεν είναι πλέον εκπρόσωποι τριών θεσμών, αλλά ταυτόχρονα και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και πρωτίστως αυτών που έχουν καθοριστικό λόγο στα πράγματα» και με αυτούς πρωτίστως, σημείωσε, πρέπει να συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ενόψει των ευρωεκλογών, ο Ευαγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη «μονομέτωπου αγώνα κατά του νεοναζισμού», και ανέφερε πως «δεν μπορεί να τίθεται στο ίδιο επίπεδο η αντίσταση στο ναζισμό και οι αντιδράσεις απέναντι στο μνημόνιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή (2014-01-30 00:00:00.0)
Ενεργειακά και ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο (2013-11-30 00:00:00.0)
Πρόταση για συμπόρευση με όλα τα κόμματα της ΕΕ (2012-05-07 00:00:00.0)
Μεταμφιέζεται για να ξεγελάσει το λαό (2012-02-16 00:00:00.0)
Συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο (2007-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ