Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»
Ψάχνουν κατάλληλο «αμπαλάζ» για τη φθαρμένη σοσιαλδημοκρατία

Με ανοιχτές προσκλήσεις, αντιπαραθέσεις, μπαράζ αρθρογραφίας στον αστικό Τύπο, διεργασίες και «πρωτοβουλίες» συνεχίζεται η επιχείρηση αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας κάτω από την ταμπέλα της «κεντροαριστεράς».

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιμένει να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στη ΔΗΜΑΡ για συνεργασία και κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές, στο πλαίσιο των προτάσεων της «πρωτοβουλίας των 58», αξιοποιώντας και τις διαφωνίες που διατυπώνουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ στην αρνητική στάση του Φ. Κουβέλη απέναντι στο εγχείρημα.

«Απαραίτητη» χαρακτήρισε την «ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», τονίζοντας ότι πρέπει «να υπάρξει πάση θυσία» ενόψει των ευρωεκλογών. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι όποιες «διαφωνίες» μεταξύ των κομμάτων του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας «έχουν να κάνουν περισσότερο με τους όρους ανασυγκρότησής του. Με ποιον τρόπο δηλαδή θα μεθοδευτεί, θα γίνει αυτή η ανασυγκρότηση, ούτως ώστε να μην προσληφθεί από τους πολίτες ως μια προσπάθεια ακόμα εξυπηρέτησης ιδιοτελών ή προσωπικών επιδιώξεων». Ξεκαθάρισε ουσιαστικά ότι το βασικότερο πρόβλημα που τους απασχολεί είναι με ποιον τρόπο θα «φρεσκαριστεί» η φθαρμένη στις λαϊκές συνειδήσεις σοσιαλδημοκρατία, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο μεγαλύτερος δυνατός εγκλωβισμός λαϊκών στρωμάτων μέσα στους κόλπους των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο Ν. Μπίστης, που έχει περάσει και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΔΗΜΑΡ, προκρίνοντας το ρόλο που καλείται να παίξει ο συγκεκριμένος χώρος, με συνέντευξή του στο «Εθνος» σημείωσε ότι στόχος είναι να διαφυλαχτεί «η πολιτική σταθερότητα», δηλαδή η εξουσία της αστικής τάξης. Υπέρμαχος του εγχειρήματος εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Η. Μόσιαλος, που είναι επικεφαλής της κίνησης «Δυναμική Ελλάδα», ο οποίος ταυτόχρονα δήλωσε ότι είναι «απαραίτητη η παρουσία της ΔΗΜΑΡ στη συγκεκριμένη διαδικασία».

Χτες, ανακοινώθηκε και η πρώτη κοινή εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ και του κόμματος «Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα» στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί την «πρόβα τζενεράλε» πριν την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ανοιχτή αντιπαράθεση, που φέρνει στην επιφάνεια και τους ανταγωνισμούς για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ξέσπασε ανάμεσα στα μέλη της «πρωτοβουλίας των 58» και τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κωνσταντόπουλο. Συγκεκριμένα, μέσω διαδικτύου, ο Ν. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι «τα κόμματα δεν γεννιούνται με διακηρύξεις και συλλογές υπογραφών. Αυτές είναι δορυφορικές νοοτροπίες για την εξουσία από ανθρώπους που νομίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει εξουσία χωρίς αυτούς». Από την πλευρά τους οι «58» με σκωπτικό ύφος ανέφεραν: «Εχουμε αποφασίσει να μην απαντάμε σε υβριστές, αλλά η συγκεκριμένη κατηγορία, προερχόμενη από τον συγκεκριμένο άνθρωπο, δεν μας στενοχωρεί καθόλου. Αντιθέτως».

Την ίδια ώρα, στο παιχνίδι μπαίνουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή Π. Τατσόπουλο να αντιμετωπίζει θετικά τη συγκρότηση του χώρου της «κεντροαριστεράς» και την κίνηση των «58», σημειώνοντας σε συνεντεύξεις του στο ΣΚΑΪ και στο ΣΤΑΡ ότι «αν αυτοί οι άνθρωποι απλώσουνε το χέρι για μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, δεν μπορούμε να έχουμε κλείσει την πόρτα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ