Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
26ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Αναμέτρηση με τις δυσκολίες για ανασύνταξη του κινήματος

Ενισχυμένες βγήκαν οι ταξικές δυνάμεις από τις αρχαιρεσίες για τη νέα διοίκηση

Από τις εργασίες του Συνεδρίου. Στο βήμα η απερχόμενη πρόεδρος Ελσα Ζαμπέτα
Από τις εργασίες του Συνεδρίου. Στο βήμα η απερχόμενη πρόεδρος Ελσα Ζαμπέτα
Για το πώς καλύτερα θα συμβάλλει η Ομοσπονδία στην ανασύνταξη του κινήματος στον κλάδο και ευρύτερα, υπερνικώντας δυσκολίες και αδυναμίες, συζήτησε μεταξύ άλλων το 26ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Χαρακτηριστικό του Συνεδρίου ήταν η ηλικιακή σύνθεση του σώματος, όπου υπήρχαν πολλοί νέοι αντιπρόσωποι.

Οπως υπογραμμίστηκε στην εισήγηση, που έκανε η απερχόμενη πρόεδρος Ελσα Ζαμπέτα, αλλά και στις τοποθετήσεις, η απεργία στις 6 Νοέμβρη είναι σημαντικός σταθμός που ο κλάδος των λογιστών καλείται να μετρήσει βήματα στους στόχους του: Εγγραφές νέων μελών στα σωματεία - ειδικά από μεγάλους χώρους δουλειάς - συμπόρευση με τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου, τους εργαζόμενους σε εφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών, φοιτητές και σπουδαστές.

Τις παρεμβάσεις των συνέδρων απασχόλησε ιδιαίτερα η μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ, η κατάσταση στις μεγάλες ελεγκτικές - λογιστικές - συμβουλευτικές εταιρείες, όπου κυριαρχεί η υπερ-εντατικοποίηση, υπάρχει όλη η «ποικιλία» των εργασιακών σχέσεων και συνυπάρχουν οι αυταπάτες με το φόβο που καλλιεργεί η εργοδοσία. Προβληματισμός υπήρξε ακόμα για την καλύτερη παρέμβαση στους νέους εργαζόμενους του κλάδου, που δεν γνωρίζουν τι είναι σωματείο, ΣΣΕ, συλλογική δράση, δικαιώματα. Αλλά και στους χώρους κατάρτισης, όπου η παρέμβαση της Ομοσπονδίας ήταν αδύναμη.


Το Σάββατο έγιναν «χαιρετισμοί» από προσκεκλημένους. Ο Γιώργος Βαρουξής, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρθηκε στις κρατικές υπηρεσίες που δίνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι συναλλαγές με τις εφορίες δόθηκαν σε τράπεζες, με τα ετήσια κέρδη των τραπεζών από τις προμήθειες να ανέρχονται στα 350 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα ο φορολογικός έλεγχος και το περιουσιολόγιο του Δημοσίου δόθηκαν σε ιδιωτικές εταιρίες.

Η Μαριάτζελα Χαλακατεβάκη, από το Σύλλογο σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ, σημείωσε πως χρειάζονται περισσότερες κοινές πρωτοβουλίες με τα σωματεία. Είπε ακόμα ότι οι σπουδαστές προσφέρουν τσάμπα δουλειά κατά την πρακτική τους άσκηση κι έπειτα δουλεύουν για 200 - 300 ευρώ ανασφάλιστοι.

Ο Στράτος Μανιαβός, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, πρόσθεσε πως στις σχολές τούς υποδεικνύουν να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο απαιτητικοί για να προσληφθούν - κάποια στιγμή - στην εταιρεία που κάνουν πρακτική.

Ο Νίκος Χατζηδάκης, από τους ελεύθερους επαγγελματίες λογιστές της ΠΑΣΕΒΕ, είπε πως αυτό που ενοχλεί περισσότερο τις συντεχνιακές και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου, είναι η συμπόρευση των ελεύθερων επαγγελματιών με τους λογιστές υπαλλήλους και οι σχέσεις τους με την ΠΟΛ.

Ο Σταμάτης Βάσος, από την «Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων» του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σημείωσε πως η οικονομική αφαίμαξη των λογιστών, οι συνεχείς πιστοποιήσεις - εξετάσεις, τα πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα «δένονται» με τις αναδιαρθρώσεις για πιο αντιλαϊκό κρατικό φορολογικό μηχανισμό, πιο αποτελεσματικό για τα μονοπώλια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανεργατικό μπλόκο στην αντεργατική πολιτική, πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα (2021-10-13 00:00:00.0)
Πείρα από τη δράση του Σωματείου Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας (2020-03-12 00:00:00.0)
Εκδήλωση την Τρίτη για την Υγιεινή και Ασφάλεια (2015-04-17 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τη Σύμβαση (2014-10-18 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής (2011-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ