Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Τροπολογία - κοροϊδία για το εποχικό επίδομα

Ψηφίστηκε χτες και δεν καταργεί την ουσία του νόμου 3986/2011, αφού μοιράζει τη φτώχεια κάθε χρόνο, αντί κάθε δυο χρόνια

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Κέρκυρα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Κέρκυρα
Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της κυβέρνησης, για να διασκεδάσουν τις αντιδράσεις των εργαζόμενων στο άρθρο 39 του νόμου 3986/2011, που βάζει νέα εμπόδια στη χορήγηση του εποχικού επιδόματος ανεργίας και αποκλείει χιλιάδες δικαιούχους από το φιλοδώρημα των 361 ευρώ. Σύμφωνα με το νόμο, από 1/1/2013 η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από τις μέρες επιδότησης του ανέργου την τελευταία τετραετία, που δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 450 μέρες και από 1/1/2014 τις 400 μέρες.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε χτες, προβλέπει για φέτος τη χορήγηση του επιδόματος για ένα τρίμηνο. Ωστόσο, δεν καταργείται η ουσία του νόμου 3986/2011 και δεν επανέρχεται το επίδομα ανεργίας στα επίπεδα πριν από αυτόν το νόμο. Ταυτόχρονα, η πρόβλεψη ότι σε όσους έχουν από 150 έως 200 ημέρες ασφάλισης, δύναται να εφαρμοστεί η ρύθμιση της επιχορήγησης των τριών μηνών ισχύει με την προϋπόθεση της αμετάκλητης έγγραφης δήλωσης στον ΟΑΕΔ, που σημαίνει γενίκευση της μείωσης του χρόνου επιδότησης των ανέργων. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «κατά» στην τροπολογία.

Σχολιάζοντας την τροπολογία που ψηφίστηκε και τις εξελίξεις, η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το Υπ. Εργασίας ισχυρίζεται ότι αλλάζει εκ νέου τον τρόπο υπολογισμού και καταβολής του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους, στην προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις χιλιάδων συναδέλφων. Από εκεί που θα δινόταν 5-6 μήνες επιδότηση μετά από 2 χρόνια, αφού με τον τελευταίο νόμο δεν μπορεί κανείς να επιδοτηθεί πάνω από 400 μέρες τα προηγούμενα 4 χρόνια, τώρα έρχονται και δηλώνουν ότι θα δώσουν 3 μήνες κάθε χρόνο και όχι για όλους. Είναι κακοί ψεύτες! Τίποτε δεν αλλάζει! Μοιράζουν τη φτώχεια κάθε χρόνο αντί κάθε δυο χρόνια».

Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής, σημειώνεται, η κυβέρνηση «επιδοτεί, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τους μεγαλοεργοδότες με 2,2 δισ. ευρώ, που ανάμεσα στα άλλα τα 150 εκατομμύρια είναι μόνο για τους ξενοδόχους, για την "ενίσχυση" της απασχόλησης. Τον πακτωλό των εκατομμυρίων που δίνουν στους ξενοδόχους από χρήματα των εργαζομένων, μόνο να έδιναν για το επίδομα ανεργίας θα έφτανε για μεγαλύτερα επιδόματα και για περισσότερο χρονικό διάστημα. Αυτά πρέπει να θυμώσουν τους εργαζόμενους του κλάδου, εποχικούς και μη. Δεν λύνεται το πρόβλημα με μια τροπολογία που δεν αλλάζει όμως την ουσία του νόμου. Αυτό που χρειάζεται είναι να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει την επί της ουσίας κατάργηση του επιδόματος ανεργίας».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, στις 6 Νοέμβρη, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

Μαζική διαδήλωση στην Κέρκυρα

Μαζική κινητοποίηση έκαναν χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, με πρωτοβουλία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού, ενάντια στον αποκλεισμό πολλών συναδέλφων τους από το εποχικό επίδομα. Αρχικά, έγινε κινητοποίηση στη Νομαρχία. Ακολούθησε πορεία και συμβολική κατάληψη στον ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν για 6μηνη επιδότηση κατά τη χειμερινή περίοδο χωρίς όρους, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αγανάκτησή τους για τις προσπάθειες να καταργηθεί το επίδομα, σε μία περίοδο μάλιστα που οι αφίξεις και τα έσοδα στα ξενοδοχεία εκτοξεύτηκαν.

Την ταλαιπωρία που υφίστανται όσοι εργαζόμενοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν το (ούτως ή άλλως πενιχρό) εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό Ζακύνθου. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, υπολογίζεται ότι κάθε μέρα προσέρχονται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ 150-200 εργαζόμενοι, και τα χαρτάκια εξυπηρέτησης που δίνονται δεν ξεπερνούν τα 90.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελίσσεται για να νομιμοποιήσει τον περιορισμό του (2013-10-19 00:00:00.0)
Συντονίζουν τη δράση τους για το επίδομα ανεργίας των εποχικών (2013-02-15 00:00:00.0)
Κατήγγειλαν την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας (2013-01-24 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ (2012-11-09 00:00:00.0)
Κόβουν το επίδομα ανεργίας (2011-06-28 00:00:00.0)
Διαφήμιση της ιδιωτικοποίησης (2002-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ