Κυριακή 29 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Νόιες Ντόιτσλαντ»: Χαλάζι διαμαρτυριών στο ΚΟΔΗΣΟ

Οι διαμαρτυρίες για τη δήλωση της προέδρου του ΚΟΔΗΣΟ, Γκάμπι Τσίμερ, και της αντιπροέδρου Πέτρα Πάου - δήλωση, βαθιά υπόκλιση στο SPD και στην ουσία εξαγγελία και νέου δεξιότερου βήματος της ηγεσίας του ΚΟΔΗΣΟ - έχουν προκαλέσει αναταραχή στο κόμμα. Καθημερινά δημοσιεύονται ενάντιες δηλώσεις στελεχών και μελών της βάσης.

Στην προχτεσινή «Νόιες Ντόιτσλαντ» (27 Απρίλη) δημοσιεύονται σχετικά δυο ρεπορτάζ. Στο πρωτοσέλιδο, με τον τίτλο «Αλλαγή πορείας συναντά κριτική στο ΚΟΔΗΣΟ» δημοσιεύονται δηλώσεις γνωστών στελεχών του κόμματος, π.χ. του Ούβε - Γενς Χόιερ, προέδρου του Μαρξιστικού Φόρουμ στο ΚΟΔΗΣΟ, ο οποίος στην εφημερίδα «Ντι Βελτ» υπογράμμισε για το νέο σχέδιο προγράμματος της ηγεσίας του ΚΟΔΗΣΟ: «Αυτή η αλλαγή πορείας είναι το τίμημα για την επιδιωκόμενη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Αυτό το τίμημα όμως είναι πολύ υψηλό». Η Τσίμερ παρουσίασε το νέο σχέδιο προγράμματος την Παρασκευή (27/4) στο Βερολίνο. Ο Βίνφριντ Βολφ, βουλευτής του ΚΟΔΗΣΟ στο Μπούντεσταγκ, χαρακτήρισε το πρόγραμμα σαν «δεύτερος Μπαντ Γκόντεσμπεργκ» (το πρώτο Μπαντ Γκόντεσμπεργκ ήταν του SPD το 1959, όταν το κόμμα αυτό έκανε ολοκληρωτική στροφή προς το καπιταλιστικό καθεστώς). Ο Βολφ πρόσθεσε: «Αν η ηγεσία του ΚΟΔΗΣΟ επικρατήσει με αυτό το σχέδιο, τότε το κόμμα θα είναι "ένα κάπως κοινωνικότερο SPD". Το πρόγραμμα είναι τόσο όμοιο με αυτό των σοσιαλδημοκρατών, ώστε μπορούν να μπερδευτούν μεταξύ τους».

Στο άλλο ρεπορτάζ της «Νόιες Ντόιτσλαντ» (εσωτερική σελίδα) αναφέρεται ότι μετά τη δήλωση των Τσίμερ - Πάου πέφτουν «χαλάζι οι διαμαρτυρίες μέσα στο ΚΟΔΗΣΟ». Η Πάου, αναφέρει η εφημερίδα, δήλωσε ότι «στο κόμμα της υπάρχουν πολλοί συλλογισμοί, έλλειψη κατανόησης μέχρι απειλή εγκατάλειψης του κόμματος».

Επίσης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας στο Μπούντεσταγκ, Ρόλαντ Κλάους, δήλωσε ότι υπάρχουν «εσωτερικές διαμάχες».

Διαμαρτυρία του Χέρμπερτ Μις

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χέρμπερτ Μις επί δεκαετίες πρώην πρόεδρος του Γερμανικού ΚΚ (DKP), διαμαρτυρόμενος αρνήθηκε να παρευρεθεί σε εκδήλωση του ΚΟΔΗΣΟ (στις 26/4) στο Βερολίνο. Ο γηραιός κομμουνιστής ηγέτης χαρακτήρισε τη δήλωση Τσίμερ - Πάου σαν «ιστορική γονυκλισία» του ΚΟΔΗΣΟ στο SPD και όσα αυτές δήλωσαν για την ένωση των δυο κομμάτων το 1946 σαν «λέρωμα της χειραψίας μεταξύ κομμουνιστών και σοσιαλδημοκρατών».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ