Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕ
«Μόνη λύση» για την κυβέρνηση η εκκαθάριση εν λειτουργία

Θ. Παφίλης: «Ασπιρίνη» για το μέλλον των ΕΑΣ η ΠΝΠ για την αντιμετώπιση «επειγουσών αναγκών» της εταιρείας

Κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε χτες την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την αντιμετώπιση «επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών» της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ». Με την ΠΝΠ δίνεται η δυνατότητα στα ΕΑΣ να λάβουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να εκταμιευτούν χρήματα για εξόφληση οφειλών προς τρίτους, ανάμεσά τους και οι οφειλές προς τους εργαζομένους. Αμετακίνητη στις αποφάσεις της να προωθήσει την «εκκαθάριση εν λειτουργία» παραμένει η κυβέρνηση με την αναπληρώτρια υπουργό Αμυνας Φ. Γεννηματά να δηλώνει πως «δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση που να μπορούμε να συζητήσουμε για το μέλλον των ΕΑΣ».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης δήλωσε ότι αν και δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με την εν λόγω ΠΝΠ, επιφυλάσσεται για καταληκτική τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπογράμμισε παράλληλα ότι η συγκεκριμένη ΠΝΠ αποτελεί «ασπιρίνη» για το μέλλον των ΕΑΣ και τόνισε «εμείς τασσόμαστε υπέρ μιας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, έναν ενιαίο φορέα στον οποίο θα υπάγονται όλες οι αμυντικές βιομηχανίες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέδειξε τις βαρύτατες ευθύνες των κυβερνήσεων που οδήγησαν τα ΕΑΣ σε συρρίκνωση, καθώς και τη «μήτρα» του προβλήματος που βρίσκεται στην ευρωενωσιακή στρατηγική που στοχεύει στην ενιαία αμυντική βιομηχανία, στο πλαίσιο της οποίας οι βιομηχανίες των χωρών του Νότου είτε θα κλείσουν, είτε θα ιδιωτικοποιηθούν. Πλευρά αυτής της στρατηγικής είναι και η απαγόρευση απ' την ΕΕ της ενίσχυσης των κρατικών επιχειρήσεων.

Σημείωσε την αντίφαση, απ' τη μια η Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή των εξοπλιστικών προγραμμάτων κι απ' την άλλη η αμυντική της βιομηχανία να συρρικνώνεται. Και μάλιστα τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξής της, τη στιγμή που θα μπορούσε ένας ενιαίος φορέας αμυντικής βιομηχανίας με τον κατάλληλο σχεδιασμό να καλύψει και αμυντικές ανάγκες της χώρας αλλά και να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανταλλακτικών.

Τέλος, ο Θ. Παφίλης εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων, σημειώνοντας μάλιστα πως αν τα ΕΑΣ αναπτύσσονταν σύμφωνα με την πρόταση του ΚΚΕ θα χρειάζονταν περισσότεροι εργαζόμενοι απ' όσους διαθέτουν σήμερα.

Τα άλλα κόμματα

Καταρχήν θετικά τοποθετήθηκαν σε σχέση με την ΠΝΠ τα άλλα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, οι εκπρόσωποι των οποίων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Χατζηλάμπρου προσπαθώντας να δικαιολογήσει την άρνησή του να στηρίξει την ΠΝΠ δήλωσε ότι έτσι «βοηθάμε την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι τούτοι δεν παίζουν, θα κρατήσουν την βιομηχανία τους με κάθε τρόπο»! Η ψευτοαντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε μακριά απ' την ουσία που έχει να κάνει με το μέλλον που επιφυλάσσει η ΕΕ και η στρατηγική της, σε μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνουν τον αγώνα ενάντια στη συρρίκνωση και τις απολύσεις (2013-07-10 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποίηση και απολύσεις (2011-08-26 00:00:00.0)
Συνειδητή απαξίωση της αμυντικής βιομηχανίας (2011-08-05 00:00:00.0)
Οχι στο ξεπούλημα της αμυντικής βιομηχανίας (2011-06-24 00:00:00.0)
Ενιαίος δημόσιος φορέας χωρίς καπιταλιστές (2011-06-01 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ευθύνονται για τα χάλια της αμυντικής βιομηχανίας (2010-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ