Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει τα μέτρα για τη συμφωνία με την τρόικα

Την επιτάχυνση των ρυθμών στην επιβολή των νέων βάρβαρων μέτρων, ώστε να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία με την τρόικα, συμφώνησαν χτες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγ. Βενιζέλος. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση χτες το βράδυ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συζήτησαν για τη «γραμμή» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία αποτελούν το κεντρικό πεδίο των συζητήσεων με την τρόικα. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «η συμφωνία με την τρόικα θα κλείσει κανονικά».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου και την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα νέα σκληρά μέτρα να «κλειδώσουν» στο σύνολό τους ακόμα και πριν τις 9 Δεκέμβρη που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup. Οι εκπρόσωποι της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα στις 2 Δεκέμβρη, και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη στα χέρια τους, τμήμα των προτάσεων και των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τα νέα σκληρά μέτρα.

Πογκρόμ απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων

Στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο οποίο συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγ. Βενιζέλος, βρέθηκαν η επίτευξη του αντεργατικού στόχου της κυβέρνησης για την άμεση απόλυση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου και ο προγραμματισμός για τις 11.000 απολύσεις εργαζομένων του δημοσίου μέσα στο 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα 4.000 απολύσεων, η κυβέρνηση έχει έρθει σε κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα για την προσμέτρηση σε αυτές των 2.000 απολύσεων από την ΕΡΤ, ενώ θα συμπεριληφθούν και περίπου 700 - 800 εργαζόμενοι από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Τη λίστα των απολύσεων σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα συμπληρώσουν περίπου 300 εργαζόμενοι που έχουν χαρακτηριστεί «επίορκοι», ενώ οι υπόλοιποι θα προέλθουν από την κατάργηση και συγχώνευση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, τις ανώνυμες εταιρίες και οργανισμούς του Δημοσίου. Μεταξύ των φορέων που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βάλει «λουκέτο» είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) πετώντας στο δρόμο της ανεργίας 150 εργαζομένους.

Για τις 11.000 απολύσεις το 2014, στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει οργανισμοί και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στους φορείς αυτούς εργάζονται περίπου 32.000 υπάλληλοι.

Επίσης, αποφασίστηκε οι υπουργοί της κυβέρνησης να προχωρήσουν στην αξιολόγηση όλων των οργανισμών - μεταξύ αυτών και των αστικών συγκοινωνιών - και δομών των υπουργείων τους.

Δεύτερο κύμα «κινητικότητας»

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης, ενημέρωσε για την επίτευξη του στόχου των 12.500 «διαθεσιμοτήτων» του Σεπτέμβρη, αλλά και για το δεύτερο κύμα κινητικότητας, άλλων 12.500 υπαλλήλων, που θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2014. Στην κινητικότητα του δεύτερου κύματος θα ενταχθούν εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Αποφασίστηκε, επίσης, ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η επανατοποθέτηση των περίπου 3.000 δημοτικών αστυνομικών, σε πέντε υπουργεία που θα καλύψουν θέσεις σε φυλακές, αστυνομία, το ΣΔΟΕ κ.α.

Ετοιμάζουν πρόσθετα μέτρα

Πρόσθετες «παρεμβάσεις» ύψους «περί το 1 δισ. ευρώ» προανήγγειλε για το 2014 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο προχτεσινής συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega». Είναι φανερό ότι θα απαιτηθούν και νέα συμπληρωματικά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που ενσωματώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μετά και τον προσδιορισμό του «δημοσιονομικού κενού» και αφού προηγουμένως «πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα», θα ακολουθήσουν τα παζάρια γύρω από το κρατικό χρέος.

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από τις μεγάλες επιχειρήσεις σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, όπου ο υπουργός Εργασίας έχει δικαίωμα «βέτο στις συλλογικές απολύσεις». Δεδομένο είναι και το μέτρο για τη σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια των νοικοκυριών. Εν προκειμένω δήλωσε ότι θα διατηρηθεί «μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, λίγο λιγότερο από 300.000 ευρώ», χωρίς να δίνεται έμφαση στο εισοδηματικό κριτήριο. Σε ό,τι αφορά τα ΕΑΣ δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας στο Mega: «Τα Αμυντικά Συστήματα δεν θα κλείσουν θα πρέπει όμως να γίνουν βιώσιμη επιχείρηση με εξαγωγική δραστηριότητα. Αυτό νομίζω ότι το έχουμε πετύχει. Το πρόβλημα με τα αμυντικά συστήματα δεν είναι απλό διότι εκεί χρωστάει στο Δημόσιο ένα δισεκατομμύριο άρα κατηγορούμεθα για κρατική βοήθεια, επομένως δεν είναι μόνο πρόβλημα βιωσιμότητας που πρέπει να επιλύσουμε αλλά πρέπει ακριβώς να αποσοβηθεί αυτή η επιστροφή χρημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ