Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Βαριές οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Τις συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και τον ανούσιο χαρακτήρα της κριτικής που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει το ΚΚΕ

Η υποβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του αντιλαϊκού χαρακτήρα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης
Η υποβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του αντιλαϊκού χαρακτήρα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης
Με ανακοίνωση που εξέδωσε σε σχέση με την πρόταση που κατατέθηκε για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση των Ναυπηγείων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια καταδικάζει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της υποβάθμισης και συρρίκνωσης της Ναυπηγοεπισκευαστικής, αλλά και της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας.

Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποκαλύπτει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της στρατηγικής της ΕΕ, τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου".

Το ΚΚΕ στο σχετικό πόρισμα που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε το 2011 σχετικά με τις συμβάσεις για τα υποβρύχια, αλλά και με πλήθος άλλων τοποθετήσεων, καταλόγισε βαριές πολιτικές ευθύνες στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και στις κυβερνήσεις τους για την ιδιωτικοποίηση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και των άλλων ναυπηγείων, για τη διαλυτική πολιτική που εφαρμόστηκε, για τις απαράδεκτες και επιζήμιες για το λαό συμβάσεις, που υπέγραψαν με τα γερμανικά μονοπώλια, την εταιρεία Αμπου Ντάμπι, την υπόθεση των υποβρυχίων.

Το Κόμμα μας αντιπάλεψε τις διαδικασίες συρρίκνωσης, και σήμερα συνεχίζοντας σ' αυτήν την κατεύθυνση, το ΚΚΕ είναι υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή που θα καταλογίσει πολιτικές ευθύνες και θα διερευνήσει εάν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις σχετικές συμβάσεις, τη διάλυση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κλπ.

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι άσφαιρη και καλύπτει τον επικίνδυνο ρόλο της στρατηγικής της ΕΕ, τις συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Η ανούσια κριτική που ασκεί, συνυπάρχει με τη θέση του υπέρ της ενσωμάτωσης της χώρας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία και τη διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Η ναυπηγοεπισκευαστική και αμυντική βιομηχανία είναι κλάδοι στρατηγικής σημασίας. Τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, επιβάλλουν την ένταση της πάλης για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, ενταγμένο στον κεντρικό - πανεθνικό σχεδιασμό, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εργατική - λαϊκή εξουσία».

Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Οπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των υποβρυχίων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ενημερωτικό του σημείωμα αναφέρει ότι: «Τίθεται πλέον -εξ αντικειμένου τουλάχιστον- ζήτημα εξυπηρέτησης -από τον κ. Τσίπρα και το επιτελείο του- συγκεκριμένων συμφερόντων που συνδέονται με τις αμυντικές προμήθειες και την ναυπηγική βιομηχανία». Επιχείρημα το οποίο το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να το στηρίξει στη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των Ναυπηγείων Ελευσίνας που ανήκουν στον επιχειρηματία Ν. Ταβουλάρη και είχε υπογραφεί ανάλογη σύμβαση.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης δεν υπήρχε κάποια επίσημη αντίδραση από τη μεριά της ΝΔ.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση «αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών στη διαχείριση του ζητήματος των υποβρυχίων και των ναυπηγείων». Οπως ανέφεραν στελέχη της, «δεν επιλέγει την τεχνική πόλωση και την ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία, εξάλλου εκμεταλλεύονται οι εχθροί του κοινοβουλευτισμού».

Σε ό,τι αφορά τους ΑΝΕΛ, παρότι μέχρι την Τρίτη το βράδυ δεν υπήρχε επίσημη τοποθέτηση, έχουν ωστόσο ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα Εξεταστικής Επιτροπής ότι θα στηρίξουν μια τέτοια πρόταση.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα των «ανεξάρτητων» βουλευτών, χτες ο Α. Λοβέρδος ανέφερε ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση. «Στοχοποιούν - είπε για το ΣΥΡΙΖΑ - ένα πολιτικό πρόσωπο για να δημιουργήσουν ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό (...) γιατί φαίνεται ότι αυτό είναι που τους ενώνει» και πρόσθεσε ότι «είναι πρόταση που δεν έχει πολιτικό και νομικό περιεχόμενο» και πως «η υπόθεση έχει ήδη εξεταστεί από την επιτροπή Μπόλαρη που παρέπεμψε και τον Τσοχατζόπουλο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα πράξη στο έγκλημα της παράδοσης στα μονοπώλια (2012-01-28 00:00:00.0)
Η Βουλή παρέπεμψε τον Α. Τσοχατζόπουλο (2011-07-05 00:00:00.0)
Σύμφυτες με τον καπιταλισμό οι μίζες και η διαπλοκή (2011-06-07 00:00:00.0)
Στη Βουλή η δικογραφία (2011-04-07 00:00:00.0)
Στην Ολομέλεια το πόρισμα της εξεταστικής (2011-03-24 00:00:00.0)
Μόνο με αλλαγή πολιτικής μπορεί να επιβιώσουν (1999-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ