Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΣΟΥΛΤΣ
Ανταγωνιστικότητα για τα μονοπώλια, απατηλά «οράματα» για το λαό

Το δίπτυχο δημοσιονομική προσαρμογή και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας έθεσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ως προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τις φιλομονοπωλιακές - αντιλαϊκές κατευθύνσεις του ευρωενωσιακού οικοδομήματος. Ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα θα κλείσει μέσα στο Δεκέμβρη.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν με αφορμή την κοινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ελληνική κυβέρνηση που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Από την πλευρά του ο Μ. Σούλτς υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, μόλις επιβεβαιωθούν τα στοιχεία από τη Γιουροστάτ για την επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» την ερχόμενη άνοιξη.

Ο πρωθυπουργός θέτοντας συνολικά τις στρατηγικές επιδιώξεις της ΕΕ σημείωσε: «Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης. Μία Ευρώπη της ισορροπίας και της αλληλεγγύης που σημαίνει ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα».

Ο Αντ. Σαμαράς ισχυρίστηκε πως στη διάρκεια του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας θα υπάρξουν «απτά στοιχεία» για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας. Ωστόσο, δίνοντας το στίγμα των αντιλαϊκών σχεδιασμών της κυβέρνησης, σημείωσε: «Αποδείξαμε ότι μέσα στην Ευρώπη μπορούν να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η «μείωση της ανεργίας», αλλά φρόντισε να τη συνδέσει με την εξασφάλιση ρευστότητας στους επιχειρηματικούς ομίλους, την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης και τη συνέχιση της χρηματοδότησης του κεφαλαίου μέσω των κοινοτικών επιδοτήσεων. Δηλαδή να επιβάλει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτεί το εγχώριο και ξένο κεφάλαιο προκειμένου να προχωρήσει σε επενδύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μ. Σουλτς σε μια προσπάθεια να σπείρει αυταπάτες στα εκατομμύρια των ανέργων της Ελλάδας και συνολικά της ΕΕ, πρόβαλε τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας που προωθεί η ΕΕ, μέσω της παροχής κεφαλαίων ύψους 6 δισ. ευρώ για τη διετία 2014 - 2015 στους επιχειρηματίες, για να συντηρήσουν επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.

Οι Αντ. Σαμαράς και Μ. Σουλτς ανέφεραν ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ θα υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης». Οπως σημείωσαν θα δοθεί έμφαση επίσης στις θαλάσσιες πολιτικές μέσω της αξιοποίησης των ενεργειακών πηγών των κρατών - μελών και της ενίσχυσης του εμπορίου και των μεταφορών προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων.

Με τον Μ. Σουλτς και τους επικεφαλής των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας. «Κάναμε το καθήκον μας. Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το δικό τους. Οχι μόνο να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά να πάρουν και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα δώσουν ανάσα σε μια αγορά που ασφυκτιά», ανέφερε ο Καρ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Μ. Σουλτς στο Προεδρικό Μέγαρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ