Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Απαιτούν οι εξαθλιωμένοι να μη μεταναστεύουν

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η ενίσχυση της πολιτικής του διωγμού των εξαθλιωμένων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας των επεμβάσεων και της φτώχειας, που καταφεύγουν σε χώρες της ΕΕ, θα είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ συνεχίζοντας την πεπατημένη. Χτες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, παρουσίασε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, τις επικείμενες δράσεις της ελληνικής προεδρίας στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου. Εκτός, λοιπόν, από την ενίσχυση των πολιτικών «επιστροφής» των μεταναστών που έρχονται στην ΕΕ, η ελληνική προεδρία, ανάμεσα στα άλλα, θα επικαιροποιήσει το «σχέδιο δράσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης - στρατηγική αντίδραση», με έμφαση σε μέτρα που θα οδηγήσουν στην αύξηση της καταστολής στα σύνορα.

Στο πλαίσιο αυτό, προχτές, η Τουρκία συμφώνησε με την ΕΕ να υπογράψει μέσα στο Δεκέμβρη τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που εισέρχονται χωρίς χαρτιά στην ΕΕ, με αντάλλαγμα την έναρξη της διαδικασίας άρσης της υποχρέωσης θεώρησης για Τούρκους πολίτες. Η συμφωνία αυτή επετεύχθη στη συνάντηση που είχε στη βελγική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου με την επίτροπο για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι (όπως είχε ήδη υποστηρίξει με πρόσφατο άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και ο πρωθυπουργός Τζέιμς Κάμερον) ζήτησε να τεθούν περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων μεταναστών από τις φτωχότερες χώρες προς τις πλουσιότερες και δη προς τη Βρετανία παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητά τήρηση του συγκεκριμένου δικαιώματος από την πρωτοχρονιά του 2014 οπότε τελειώνει η μεταβατική περίοδος που είχαν ορίσει οκτώ χώρες - μέλη της Ενωσης στη διάρκεια της οποίας περιορίζονταν τα δικαιώματα Βούλγαρων και Ρουμάνων πολιτών να αναζητήσουν εργασία σε άλλες ευρω-ενωσιακές χώρες.

Η Μέι ζήτησε μέτρα που θα «καθυστερήσουν την πλήρη πρόσβαση στην ελεύθερη μετακίνηση» για να αποτραπεί η μαζική μετανάστευση», τονίζοντας ότι παρόμοιες θέσεις έχουν χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, που επίσης υποστηρίζουν τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στην παροχή κοινωνικών επιδομάτων για μετανάστες.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Βρετανίδας υπουργού, στα μέτρα αυτά θα μπορούσε να περιληφθεί ένα κατώτατο όριο εισοδήματος ή εσόδων ανά άτομο προτού λάβει πλήρη δικαιώματα ελεύθερης μετακίνησης, ενώ πρόσθεσε ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να εισάγουν «εθνικές ποσοστώσεις» στη μετανάστευση από άλλες χώρες - μέλη.

Παρόμοια στάση τήρησε και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς - Πέτερ Φρίντριχ που είπε πως θα συνεχίσει να μπλοκάρει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, επικαλούμενος ανησυχίες για τη «διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα» στις χώρες αυτές...

Αντίθετη σε αυτές τις προτάσεις παραμένει η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ που απέρριψε τις προτάσεις του Λονδίνου και του Βερολίνου, θυμίζοντας την αρχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ πως η ελεύθερη μετακίνηση «είναι ένα βασικό δικαίωμα στην εσωτερική αγορά».

Η ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών συμπεριελάμβανε, επίσης, τρόπους αποτροπής ναυτικών δυστυχημάτων με θύματα μετανάστες στη Μεσόγειο αλλά και προτάσεις για τις αυξημένες περιπόλους της ΕΕ στην περιοχή για μια ΕΕ φρούριο.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, οι υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν γαλλογερμανική πρόταση, αποφασίζοντας ότι θα μπορούν στο μέλλον να απαγορεύουν την είσοδο στο έδαφός τους πολιτών από τη Σερβία και την ΠΓΔΜ εάν δε διαθέτουν βίζα, προκειμένου να περιοριστεί η κατάχρηση του δικαιώματος παροχής ασύλου σε μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ