Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεων συνέχεια με νέα επίσκεψη Κέρι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εναν «τόνο» αισιοδοξίας προσπάθησε να δώσει, χτες, κατά τις επαφές που είχε σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος, μεταβαίνοντας για 18η φορά στην περιοχή σε 1 χρόνο, άσκησε όσο το δυνατόν περισσότερες πιέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών (που έχουν παγώσει εδώ και τουλάχιστον τρεις βδομάδες μετά από την ισραηλινή ανακοίνωση για νέα μεγάλα εποκιστικά σχέδια). Ο Κέρι υποστήριξε ότι έχει επιτευχθεί «κάποια πρόοδος» και ότι ούτως ή άλλως ήταν εξαρχής γνωστό ότι πρόκειται για «ένα δρόμο δύσκολο και περίπλοκο».

Αρχικώς, είχε τρίωρη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησε και το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, επιδιώκοντας να κατευνάσει την ισραηλινή οργή. Τόνισε ότι διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι η προτεραιότητα, με βάση την οποία οι ΗΠΑ διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν και ότι θα κάνουν τα πάντα, προκειμένου να μην έχει η Τεχεράνη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα. Επίσης, επανέλαβε ότι ο βασικός πυρήνας των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που αφορά τις τράπεζες και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παραμένει σε ισχύ και ελέγχεται από όλες τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες. Οι δηλώσεις του Κέρι «απαντούσαν» στο ζήτημα που έθεσε ο Νετανιάχου εξαρχής ότι είναι «ανάγκη να γίνουν βήματα για να προληφθεί περαιτέρω αποδυνάμωση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν».

Ως προς τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, ο Κέρι δήλωσε ότι αναγνωρίζει την ανησυχία της ισραηλινής κυβέρνησης μήπως, επιστρέφοντας εδάφη στους Παλαιστινίους, τεθεί υπό απειλή η ισραηλινή ασφάλεια και συμπλήρωσε ότι επ' αυτού του θέματος «παρουσίασε μια σειρά από ιδέες και προτάσεις στην ισραηλινή πλευρά» στις οποίες απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα. Τις «ιδέες» αυτές εκτιμάται ότι παρουσίασε και στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς με τον οποίο συναντήθηκε στη Ραμάλα επί τετράωρο χτες το απόγευμα. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αμπάς δεν έκανε δηλώσεις και ο επικεφαλής Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ δήλωσε ότι συζητήθηκε το θέμα «της ασφάλειας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το Ισραήλ θα τιμήσει τις δεσμεύσεις του και θα τερματίσει τους εποικισμούς». Ο Κέρι είπε ότι πιθανώς, σε δύο βδομάδες, να επιστρέψει στην περιοχή για να δει πώς έχει προχωρήσει η συζήτηση επί των ιδεών που κατέθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ