Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Γαλλική επέμβαση με τις ευλογίες του ΟΗΕ

Γαλλικές δυνάμεις αναπτύσσονται στην πρωτεύουσα Μπανγκί
Γαλλικές δυνάμεις αναπτύσσονται στην πρωτεύουσα Μπανγκί
ΜΠΑΝΓΚΙ.--

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός μετά την επέμβαση στο Μάλι φέτος στην αρχή του χρόνου προχωράει τώρα σε νέα επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Ενωση. Η κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει εξασφαλίσει νωρίτερα χτες τις ευλογίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση επέμβασης από στρατιώτες της Γαλλίας και της Αφρικανικής Ενωσης σε μία από τις φτωχότερες αφρικανικές χώρες με τεράστιο ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο, με πρόσχημα και πάλι την προστασία του πληθυσμού από ένοπλες ομάδες.

Σε έκτακτο χτεσινοβραδινό τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε ότι το Παρίσι αναλαμβάνει «άμεσα δράση» ανταποκρινόμενο στην έκκληση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας για «βοήθεια», ισχυριζόμενος τάχα ότι και αυτή η επέμβαση (όπως και η άλλη που ξεκίνησε από τον περασμένο Γενάρη στο Μάλι και ακόμη συνεχίζεται...) «θα είναι γρήγορη» και «δε θα διαρκέσει πολύ». Πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιήσει την επέμβαση «σε συνεργασία με τους Αφρικανούς και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας», διαβεβαιώνοντας ότι «η Γαλλία δεν έχει κανέναν άλλο στόχο, παρά μόνο να σώσει ανθρώπινες ζωές».

Πριν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την απόφαση του προέδρου Ολάντ να διπλασιάσει τους 600 Γάλλους στρατιώτες που είχαν φθάσει ως χτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ως ενίσχυση στη μόνιμη βάση των άλλων 410 Γάλλων στρατιωτών που εδρεύουν στη χώρα, είχαν προηγηθεί ανελέητες σφαγές τουλάχιστον 100 αμάχων στην πρωτεύουσα Μπανγκί από ένοπλες ομάδες χριστιανών και μουσουλμάνων μισθοφόρων. Οι περισσότερες σφαγές φέρεται πως εξαπολύθηκαν από ένοπλες ομάδες Χριστιανών τα ξημερώματα ως αντίποινα για τους μαζικούς φόνους, βιασμούς και λεηλασίες που έχουν εξαπολύσει εδώ και μήνες οι ένοπλες ορδές ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ, που στηρίζουν τη χούντα του «προέδρου» Μισέλ Ντζοτόντια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ