Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΗΠΑ
Κόντρες με αιχμή τη σινική ζώνη αεράμυνας

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Παρά τις αρχικές προσπάθειες να εμφανιστεί ένα θετικό κλίμα στην προχτεσινή πολύωρη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, οι αντιθέσεις και ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν κατέστη δυνατόν να καλυφθούν.

Μιλώντας χτες σε Αμερικανούς επιχειρηματίες στο Πεκίνο, ο Μπάιντεν δήλωσε πως η πρόσφατη θέσπιση σινικής ζώνης αεράμυνας πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας προκαλεί «σημαντική ανησυχία» στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας. Σημείωσε πως εξέθεσε «με ευθύτητα και σαφήνεια» τις αμερικανικές θέσεις για το θέμα, καλώντας στη συνέχεια το Πεκίνο να πάρει μέτρα που θα αποκλιμακώσουν την ένταση. Ο ίδιος υποστήριξε με νόημα ότι οι ΗΠΑ «ήταν, είναι και θα παραμείνουν πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη στον Ειρηνικό»...

Συναντώντας αργότερα νεαρούς Κινέζους που ανέμεναν την έκδοση βίζας για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τους προκάλεσε να αμφισβητήσουν την εξουσία, λέγοντας ότι στη χώρα του «τα παιδιά ανταμείβονται... όταν προκαλούν το στάτους κβο»! Επέκρινε έτσι τον έλεγχο που ασκεί η σινική ηγεσία σε διάφορα επίπεδα εξουσίας, καταλήγοντας ότι η «καινοτομία συμβαίνει μόνο όταν μπορείς να αναπνεύσεις ελεύθερα»...

Απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις Μπάιντεν, η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, σημείωσε ότι είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο η απόφαση του Πεκίνου να δημιουργήσει Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, καλώντας την αμερικανική πλευρά «να πάρει αντικειμενική και δίκαιη στάση και να τη σεβαστεί».

Αργότερα χτες βράδυ ο Μπάιντεν έφθασε στη Σεούλ ξεκινώντας τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Στην ατζέντα των συνομιλιών με την ηγεσία της χώρας συμπεριλαμβάνονται η σινική ζώνη αεράμυνας, τα σχέδια της Σεούλ για διεύρυνση της δικής της ζώνης αεράμυνας σε νότιες περιοχές της χώρας κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Κίνα, η προσπάθεια της Ουάσιγκτον για βελτίωση των διαταραγμένων σχέσεων της Ν. Κορέας με την Ιαπωνία, οι σχέσεις της Σεούλ με τη ΛΔ Κορέας και άλλα διμερή ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ