Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο Λίβανο μία μέρα μετά τη δολοφονία του ηγετικού στρατιωτικού στελέχους της «Χεζμπολάχ», Χασάν Λακίς. Η δολοφονία αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο μεταφοράς των συγκρούσεων από τη γειτονική Συρία στο λιβανικό έδαφος διά της αξιοποίησης του θρησκευτικού σεχταρισμού.

Η «Χεζμπολάχ» κατήγγειλε το Ισραήλ και απέφυγε τα περαιτέρω σχόλια. Πολιτικοί της αντίπαλοι καταδίκασαν τη δολοφονία και το Ισραήλ και κατηγόρησαν τη «Χεζμπολάχ» ότι με τη συμμετοχή μαχητών της στο πλευρό του συριακού στρατού προκαλεί αστάθεια στο Λίβανο με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πόλη της Τρίπολης όπου έχει αναπτυχθεί στρατός και παρ' όλα αυτά συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις με ενόπλους είτε υποστηρικτές του καθεστώτος Ασαντ είτε των αντικαθεστωτικών, με αποτέλεσμα και χτες να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι έξι. Η οργάνωση ανταπάντησε ότι την Τρίπολη αποσταθεροποιεί η «Συμμαχία της 14ης Μάρτη» που έχει κορμό το σουνιτικό φιλο-σαουδαραβικό κόμμα «Μέλλον». Ολες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα πλέον με τους ακραίους ισλαμιστές που πηγαινοέρχονται από τα διάτρητα σύνορα με τη Συρία.

Στο μεταξύ, στη διπλανή Συρία, στοιχεία προερχόμενα από τους μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς υποστηρίζουν ότι 5.500 ξένοι εξτρεμιστές δρουν στη χώρα εκτός ελέγχου. Επίσης, έγινε γνωστό ότι το ακραίο «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» απήγαγε 50 Κούρδους από τις κουρδικές περιοχές που πολιορκεί στην επαρχία Χαλεπιού, επιδιώκοντας να πιέσει τους Κούρδους στα βορειοανατολικά, οι οποίοι το εκδίωξαν από τη μεθόριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ