Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Με χτεσινή απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων «Ρία Νόβοστι» και το ραδιόφωνο «Φωνή της Ρωσίας» θα συγχωνευτούν και θα δημιουργηθεί ένα καινούριο κρατικό μέσο, το «Ρωσία σήμερα». Η κίνηση αυτή εμφανίζεται να γίνεται για εξοικονόμηση πόρων, ωστόσο έχει χαρακτήρα περαιτέρω ελέγχου της ενημέρωσης. Θα μπει σε εφαρμογή σε 3 μήνες και αναμένεται να σημάνει απώλεια θέσεων εργασίας.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Μετά τις πολυήμερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Γινγκλάκ Σιναουάτρα (αδελφή του αποπεμφθέντος για διαφθορά πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα), αποφάσισε χτες να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, πιθανόν το Φλεβάρη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Συνεχίζεται το αιματηρό μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ, όπου χτες παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από καφέ της σουνιτικής πόλης Μπουχρίζ βορειοανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν 20. Αλλοι οκτώ σκοτώθηκαν σε διάφορα επεισόδια στη χώρα. Την Κυριακή τα ξημερώματα, άλλοι εννιά άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ενόπλους που επιτέθηκαν σε 12 καταστήματα αλκοόλ της Βαγδάτης.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των καθηγητών των προπαρασκευαστικών για τις ανώτερες σχολές προγραμμάτων στη χτεσινή 24ωρη απεργία κατά των σχεδίων αύξησης των ωρών διδασκαλίας τους ανά βδομάδα με ταυτόχρονη μείωση μέχρι και κατά 20% των μισθών τους. Οι αλλαγές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο «αναμόρφωσης» του σχολικού ωραρίου που προωθεί το υπουργείο Παιδείας διατεινόμενο ότι είναι «δικαιότερο», αν και ουσιαστικά βασίζεται στο «διαίρει και βασίλευε», αφού υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα κοπούν από τους καθηγητές των προπαρασκευαστικών προγραμμάτων θα δοθούν σε όσους καθηγητές διδάσκουν για περισσότερες από τέσσερις ώρες τη βδομάδα ενώπιον περισσοτέρων των 35 μαθητών (δηλαδή καθηγητές σε υποβαθμισμένες συνοικίες).

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σύγκρουση εμπορικής αμαξοστοιχίας με πετρελαιοφόρο φορτηγό, χτες, στην κεντρική Τζακάρτα (πρωτεύουσα της Ινδονησίας) προκάλεσε το θάνατο έξι ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 59.

ΣΕΟΥΛ.-- Εργαζόμενοι στους κορεατικούς σιδηρόδρομους πραγματοποίησαν χτες απεργία διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Ρασίμ Λιάγιτς, δήλωσε ότι η Σερβία συνεργάζεται πλήρως με το ICTY, σημειώνοντας ότι η δίκη του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι αποτελεί «σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο», επειδή κανένας στο ICTY δεν έχει καμία δικαιολογία για την αναμονή εδώ και 11 χρόνια της ετυμηγορίας. Στο μεταξύ, ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός, Μίλο Τζουκάνοβιτς, πραγματοποιεί για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι με στόχο την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ