Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Νέα βάρη στο λαό, νέα προνόμια στο κεφάλαιο

Με ονομαστική ψηφοφορία πάνω σε 15 άρθρα ολοκληρώθηκε τελικά το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στην ολομέλεια της Βουλής, η διαδικασία της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο πέρασε με 152 ψήφους υπέρ και 143 κατά. Το αίτημα για την ονομαστική ψηφοφορία είχαν καταθέσει από την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ.

Η ψηφοφορία έγινε εμβόλιμα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, για να καταδειχτεί ότι η κυβέρνηση δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο βουλευτής της ΝΔ Β. Πολύδωρας ο οποίος μέσα σε λίγη ώρα και με συνοπτικές διαδικασίες διαγράφτηκε και βρέθηκε εκτός κόμματος. Η κίνηση του Β. Πολύδωρα είναι ενταγμένη στις διεργασίες που γίνονται αυτή την περίοδο για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στο μεταξύ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας ανακοίνωσε νέες προσθήκες και αναδιατυπώσεις διατάξεων του νομοσχεδίου, οι οποίες βέβαια δεν αλλάζουν το βάρβαρο, ταξικό του περιεχόμενο.

Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ενιαίου φόρου για γήπεδα ή οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, στη συνολική αξία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε αυτά, δεν θα υπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των κτιρίων που είναι προγενέστερα των τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία» ή «έργα τέχνης».

Επίσης αναδιατυπώθηκε η ρύθμιση η οποία απαλλάσσει τον εκκαθαριστή της ΕΡΤ Γκ. Μάναλη από προσωπικές ευθύνες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του (εξαιρώντας ευθύνες για ζημίες που προκλήθηκαν από δόλο ή βαριά αμέλεια).

Το νομοσχέδιο έδωσε ευκαιρία για τις γνωστές άσφαιρες αντεγκλήσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της διαχείρισης, αποφεύγοντας συνειδητά την ουσία που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το ΚΚΕ: Οτι και αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου, των μονοπωλίων για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

Από το ΚΚΕ αναδείχτηκε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο επιδιώκει να συγκεντρώσει τη μικρή και ακίνητη περιουσία και τη γη σε λίγα χέρια, στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις και ότι συνέχεια αυτού του νομοσχεδίου αποτελεί το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ προστίθενται νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, εξαιρούνται από τη φορολογία για την «ακίνητη περιουσία που χρησιμοποιούν ή κατέχουν νομικά πρόσωπα», όπως οι βιομηχανίες και τα ξενοδοχεία. Περιέχει, παράλληλα, μια σειρά «χαριστικών» ρυθμίσεων και προνομίων που διευκολύνουν τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, όπως είναι η μείωση κατά 40% της μεγαβατώρας για βιομηχανική χρήση, η παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλιών, θαλάσσιων περιοχών και των βυθών τους για επιχειρηματική δραστηριότητα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ