Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Επιτάχυνση διεργασιών για «κεντροαριστερό» ψηφοδέλτιο

Να επιταχύνει τις διεργασίες για τη συγκρότηση ενός «κεντροαριστερού πόλου» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που θα διασφαλίσει την κυβερνητική σταθερότητα στους κόλπους του συστήματος και στον οποίο το ίδιο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ. Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ την Κυριακή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε χρονοδιάγραμμα δράσης με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα συστήσει «Επιτροπή Συνεργασίας Ευρωεκλογών» που θα αναλάβει πρωτοβουλίες συνεργασίας με τις άλλες δυνάμεις του χώρου για τη διοργάνωση συνδιάσκεψης (το αργότερο μέχρι τέλη Γενάρη) στο όνομα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Επίσης θα φτιαχτεί μια ομάδα συντονισμού με τους «58». Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως το μοναδικό μέλος του ΕΣΚ στην Ελλάδα, θα απευθύνει πρόσκληση συνδιοργάνωσης, χωρίς αποκλεισμούς, προς όλους όσοι εκφράζονται από την πλατφόρμα του ΕΣΚ, και στα αποχωρήσαντα στελέχη του κόμματος, και στη ΔΗΜΑΡ.

Αφού επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι θέλει να επιβάλλει «εκτσογλανοποίηση» της κοινωνίας, ο Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δε θέλει πρόωρες εθνικές εκλογές. Για όταν γίνουν εκλογές έθεσε ως στόχο την τρίτη θέση, καθώς σημείωσε ότι «για να συμμετάσχεις στο διάλογο για μια σοβαρή εθνική προγραμματική συμφωνία θα πρέπει να υπάρχεις και να είσαι φορέας διερευνητικής εντολής (...) Για να συμβούν αυτά, χρειάζεσαι τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, την Κεντροαριστερά».

Τέλος, καθησύχασε στελέχη του, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα χάσει την αυτοτέλεια του, δεν αλλάζει το όνομα και τα σύμβολά του.

58, 7, 101 και πάει λέγοντας...

Οι τοποθετήσεις στην ΚΠΕ κινήθηκαν από το «δε φτιάχνεις παράταξη με πέντε μαγαζάκια και πέντε συνταξιούχους μαγαζάτορες» που είπε ο Θ. Μωραΐτης, μέχρι το «αν δε θέλει το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης τότε η παράταξη θα προχωρήσει μόνη της» που είπε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Π. Οικονόμου δεν παρέστη στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, λέγοντας πως είναι απροσδιόριστη η ημερήσια διάταξη με προφανή σκοπό την εκ των υστέρων «νομιμοποίηση» πεπραγμένων. Αλλα επτά μέλη της ΚΠΕ (Αξαρλής, Γιακαλής, Λάζαρη, Μαμέλης, Πούλιος, Παπαγεωργίου, Τσιόκας Χάρης) με επιστολή τους αμφισβήτησαν τις βασικές επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Η «πρωτοβουλία των 58» από την πλευρά της, σε προχθεσινή συνεδρίασή της, αποφάσισε τη συγκρότηση ευρωψηφοδελτίου, ενώ ερευνάται πώς θα μπορούσε να συνδυαστεί η εκδήλωση που ετοιμάζει για την ΕΕ, με τη συνδιάσκεψη που θα οργανώσει το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, με συνέντευξή του στο «Βήμα», ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος βγήκε να καλέσει σε «εθνική και πολιτική ενότητα» για να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, να επιτευχθεί μια «νέα μεγάλη πολιτική συμφωνία» με το «διεθνή παράγοντα», με αναγνώριση του χρέους και απόσβεση «σε βάθος χρόνου» και «ένα ολόκληρο σύστημα μακροχρόνιων αυστηρών υποχρεώσεων που ρητά θα αναλάβει η Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών κινούνται και οι «101» προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ που εμφανίστηκαν πρόσφατα υπογράφοντας «Προσκλητήριο Συγκρότησης του Σοσιαλιστικού Χώρου» και καλούν σε διάλογο τονίζοντας την ανάγκη «προγραμματικής σύγκλισης, ασχέτως εκλογικών συνεργασιών, όλων των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς συνέδριο που αμφισβητείται εντός ΠΑΣΟΚ(2017-04-25 00:00:00.0)
«Κεντρική απόφασή μας η κάθοδος με τους 58»(2014-01-18 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διεργασίες για την «κεντροαριστερά»(2013-10-22 00:00:00.0)
Στην ΚΠΕ μεταφέρεται σήμερα η κόντρα(2009-08-29 00:00:00.0)
«Ναι» στο ΠΑΣΟΚ «όχι» στους διατελέσαντες υπουργούς του!(2008-04-01 00:00:00.0)
Η μέθοδος του «περιτυλίγματος»(2004-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ