Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Απαγόρευση και όχι μόνο αναστολή των πλειστηριασμών

Αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από το βήμα της Βουλής το Σάββατο ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ, την οποία και έχει καταθέσει, αφορά την απαγόρευση και όχι την αναστολή των πλειστηριασμών «για τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, όχι για εκείνους που οφείλουν χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος». Επισήμανε ότι η πρόταση αυτή έχει «πολύ μεγάλη διαφορά και από την κυβερνητική πρόταση και από τις προτάσεις άλλων κομμάτων», όπως του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς - συνέχισε - καταρχήν δεν δεχόμαστε να μιλάμε για "ένα χρόνο και μετά βλέπουμε". Δεύτερον, δεν δεχόμαστε να μιλάμε για ρυθμίσεις».

Τόνισε ότι η θέση του ΚΚΕ «να μην πληρώσει ο λαός για την κρίση, να πληρώσουν τα μονοπώλια», δεν είναι απλά ένα σύνθημα, και πρόσθεσε: «Η κρίση είναι σύμφυτη στο σύστημα. Να πληρώσουν τα μονοπώλια. Δεν μπορεί να πληρώσει ο λαός για την κρίση (...) Εχει πληρώσει πάρα πολλά. Και δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση στον καπιταλισμό». Οπως ο λαός, σημείωσε, «πληρώνει και για τα κέρδη του καπιταλισμού, πληρώνει και για τις ζημιές του ακόμα περισσότερο. Επομένως, δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε ρυθμίσεις ούτε καλύτερες δόσεις».

Οσον αφορά τη σύσταση «Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους», που προβλέπει το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, επισήμανε: «Αυτός ο οργανισμός θα προσδιορίσει έννοιες - κλειδιά, όπως είναι "συνεργάσιμος δανειολήπτης" και "οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης". Τι θα πει "εύλογες δαπάνες διαβίωσης"; Είναι ίδιες "οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης" για τους καπιταλιστές με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων που υποφέρουν, της φτωχής αγροτιάς;». «Κάποιος, δηλαδή, που δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειο, τι θα του θεωρήσετε εύλογες δαπάνες διαβίωσης; Εδώ πια τα κριτήρια είναι καθαρά ταξικά. Και επικαλύπτονται με πολιτικά επιχειρήματα. Δηλαδή, τι θα του δικαιολογήσετε; Θα του δικαιολογήσετε το κόστος παιδείας, το κόστος υγείας, το κόστος επισκευών του σπιτιού, τη διατροφή, την ψυχαγωγία, τις διακοπές; Αυτή η κυβερνητική επιτροπή, με την κατεύθυνση βεβαίως του συστήματος συνολικότερα, θα βγάλει ότι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα είναι κριτήρια διαβίωσης που ίσχυαν πριν από πενήντα χρόνια. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτό που λέτε "εύλογες δαπάνες διαβίωσης"». Και έθεσε το ερώτημα: «Στις "εύλογες δαπάνες διαβίωσης" (...) πώς θα κρίνετε κάποιον που δουλεύει τρεις μήνες το χρόνο, που παίρνει 380 ευρώ ή 400 ευρώ το μήνα;».

Τόνισε ότι κριτήριο του ΚΚΕ για το κάθε νομοσχέδιο είναι «όχι αν είναι καλύτερο από αυτό που υπήρχε», αλλά με βάση «τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας».

Εκανε σαφές ότι το ΚΚΕ απορρίπτει το νομοσχέδιο γιατί «δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από το σύνθημα - σύνθημα είναι αυτό και αν δεν γίνει πλειοψηφικό, δεν γίνει πράξη - "να μην πληρώσει την κρίση ο λαός και να την πληρώσουν αυτοί που πρέπει να την πληρώσουν". Και από αυτή την άποψη και καλά να πάει η ελληνική οικονομία, ο λαός θα ζει πολύ χειρότερα. Και, δυστυχώς, δεν μπορούμε να λέμε κάθε πέρσι και καλύτερα και τα παιδιά μας να είναι κάθε χρόνο και χειρότερα. Και αυτό έτσι θα είναι και στην περίπτωση της ανάκαμψης, είτε είναι "Σαμαρική" είτε είναι "Τσιπρική" είτε οτιδήποτε άλλο, γιατί υπάρχει το καπιταλιστικό σύστημα και τα μονοπώλια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ