Τρίτη 21 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
«Κούφια αντιπαράθεση» για τη βάση στην Οκινάουα

ΟΚΙΝΑΟΥΑ.--

«Ελπίζουμε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο σχέδιο μεταφοράς (σ.σ. της βάσης)», σημείωσε ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας Ιτσουνόρι Ονοντέρα, σε δηλώσεις που έκανε με αφορμή την επανεκλογή του Σουσούμου Ινάμινε ως δημάρχου της Νάγκο, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει εμπόδια στη μεταφορά της αμερικανικής βάσης στη συγκεκριμένη περιφέρεια της νήσου Οκινάουα.

Υπολογίζεται ότι στην Οκινάουα υπάρχουν σήμερα αμερικανικά στρατεύματα συνολικής δύναμης 26.000 ανδρών, τα οποία οι κάτοικοι συνδέουν με ποικίλα εγκλήματα και ατυχήματα που αντιμετωπίζουν. Πριν ένα μήνα, η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η μεταφορά της αμερικάνικης αεροπορικής βάσης της Φουτένμα από την περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται προς τη Χενόκο, κοντά στην πόλη Νάγκο. Οι αρχικές αντιρρήσεις του τοπικού κυβερνήτη «ξεπεράστηκαν» με οικονομικά κίνητρα που έδωσε η κεντρική κυβέρνηση, τσαλαπατώντας προκλητικά τις αντιρρήσεις του λαού της περιοχής.

Μετά τις τοπικές εκλογές της Κυριακής, ο (και πάλι) δήμαρχος Ινάμινε της πόλης υποστήριξε ότι «το σχέδιο πρέπει να μηδενιστεί», προσθέτοντας ότι «θα απορρίψει όλες τις διαδικασίες» που σχετίζονται με τη μεταφορά στη Νάγκο και θα αρνηθεί τη σχετική άδεια. Από τη μεριά του, ο Ονοντέρα δήλωσε ότι «ήταν εκλογές τοπικές και δε νομίζω ότι θα επηρεάσουν τη μεταφορά της βάσης».

Η συγκεκριμένη βάση συνδέεται αναπόφευκτα με τις στενές σχέσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ