Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στη Λάρισα θα εκπαιδευτεί η δύναμη επέμβασης της λυκοσυμμαχίας

Αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η βαθιά εμπλοκή της χώρας στη νέα ιμπεριαλιστική επιχείρηση της Ευρωένωσης

Και κέντρο εκπαίδευσης της δύναμης επέμβασης της ΕΕ εκτός από επιχειρησιακό κέντρο το στρατηγείο της Λάρισας (φωτό από την άσκηση ΤΑΛΩΣ-13 του Battlegroup της ΕΕ
Και κέντρο εκπαίδευσης της δύναμης επέμβασης της ΕΕ εκτός από επιχειρησιακό κέντρο το στρατηγείο της Λάρισας (φωτό από την άσκηση ΤΑΛΩΣ-13 του Battlegroup της ΕΕ "HELBROC")
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το βάθος της εμπλοκής της Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία αποφασίστηκε κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της λυκοσυμμαχίας. Πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης, επέμεινε και πέτυχε το στρατηγείο στη Λάρισα να είναι αρμόδιο για την οργάνωση και το σχεδιασμό της όλης επιχείρησης, όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί και η εκπαίδευση των στρατιωτών που θα μεταβούν στην πολύπαθη χώρα της Αφρικής.

Η εκπαίδευση της στρατιωτικής δύναμης, που θα αποσταλεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, θα γίνει σε συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία πραγματοποιεί επέμβαση στην αφρικανική χώρα ήδη από τις 5/12/2013, με πρόσχημα τις συγκρούσεις στη χώρα, τις οποίες εν πολλοίς προκάλεσαν ή ενίσχυσαν οι ίδιοι οι ευρωενωσιακοί. Το σχέδιο της ΕΕ είναι να αποσταλούν εκεί το αμέσως επόμενο διάστημα επιπλέον 700 με 1.000 στρατιώτες.

Η ελληνική κυβέρνηση -επιχειρώντας να αποφύγει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό- δηλώνει ότι δε θα στείλει στρατιώτες, ωστόσο οι νέες δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου αποκαλύπτουν ακόμα περισσότερο την ιδιαίτερη βαρύτητα της συμμετοχή της στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, σημείωσε ότι «η Ελλάδα συνεργάζεται με τη Γαλλία στον τομέα της εκπαίδευσης της ομάδας που θα σταλεί στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Η ομάδα αυτή θα εκπαιδευτεί στο στρατηγείο της Λάρισας, χωρίς όμως συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών». Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα διαθέτει το στρατηγείο της Λάρισας για την εκπαίδευση και προετοιμασία της αποστολής, αλλά έχει αποσαφηνίσει ότι κανένας Ελληνας στρατιώτης δεν πρόκειται να μετάσχει σε αυτήν την αποστολή».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, παρά το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος είπε στους ευρωβουλευτές ότι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών «αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει την ευρωπαϊκή μονάδα μάχης της ΕΕ (Battlegroup), καθώς η στρατιωτική επιτροπή της ΕΕ δεν προκρίνει αυτή την επιλογή», ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «η ευρωπαϊκή μονάδα μάχης αποτελείται σήμερα κατά πλειοψηφία από Ελληνες στρατιώτες (1.100 σε σύνολο 1.500)».

Πρόκειται για το Σχηματισμό Μάχης (Battlegroup) της ΕΕ «HELBROC» στον οποίο συμμετάσχουν με στρατιωτικές δυνάμεις η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, καθώς και η Ουκρανία. Ασχετα από το γεγονός ότι η ΕΕ στρέφεται στο σχηματισμό άλλης πολυεθνικής δύναμης για την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο HELBROC είναι ο σχηματισμός της ΕΕ που τέθηκε σε «ετοιμότητα» για όλο το α' εξάμηνο του 2014 για άμεση συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης, κάνοντας προηγούμενα και άσκηση με σενάριο που παρέπεμπε στα γνωστά προσχήματα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές («παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», «προστασία του άμαχου πληθυσμού» κ.ά.) για να δικαιολογήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους. Ο «HELBROC» έχει τεθεί σε ετοιμότητα κατά το παρελθόν το β΄ εξάμηνο του 2007, το α΄ εξάμηνο του 2009 και το β΄ εξάμηνο του 2011, ενώ ετοιμότητα έχει προγραμματισθεί επίσης για το α΄ εξάμηνο του 2016 και το α΄ εξάμηνο του 2018.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ