Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκρυθμη κατάσταση από πείνα, πρόσφυγες και ξένα στρατεύματα

Εκκληση για «αφοπλισμό και τερματισμό των συγκρούσεων» ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες χριστιανών και μουσουλμάνων απηύθυνε χτες η νέα πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Κατρίν Σαμπά - Πανζά, υποσχόμενη πως θ' ασκήσει τα καθήκοντά της ως «πρόεδρος όλων των Κεντροαφρικανών δίχως εξαιρέσεις».

Ο ελιγμός που έγινε από την αστική τάξη της χώρας με την εκλογή της νέας προέδρου φαίνεται να προετοιμάζει την επικείμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ. Μετά τις συγκρούσεις του τελευταίου διμήνου, που οδήγησαν στο βίαιο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, τώρα γίνονται ακόμη πιο ορατές οι δραματικές ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά και βασικές υπηρεσίες, από τις οποίες υπέφερε εδώ και χρόνια ο λαός μίας από τις φτωχότερες χώρες της υφηλίου, πλην πλούσιας σε ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, χρυσού, ουρανίου.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Μπανγκί ανακοίνωσαν χτες ότι εξαντλούνται πλέον τα τρόφιμα του Οργανισμού στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα «φουσκώνει» ο αριθμός των εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, συνεπεία των άγριων συγκρούσεων. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα - και με την παρουσία των περίπου 1.600 Γάλλων, αλλά και των πάνω από 5.000 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης - εμποδίζει, από προχτές, την είσοδο 38 φορτηγών του Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ που βρίσκονται στη μεθόριο του Καμερούν με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά διστάζουν να εισέλθουν, γιατί οι οδηγοί των οχημάτων φοβούνται μήπως πέσουν θύματα επιθέσεων.

Το ίδιο 24ωρο γαλλικές δυνάμεις εντόπισαν έξω από το Μπανγκί νέο μαζικό τάφο με 15 πτώματα, αδιευκρίνιστης ταυτότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ