Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παρεμπόδιση δυτικών ΜΜΕ (όπως το BBC) αλλά και διπλωματών της Δύσης να παρακολουθήσουν τη δίκη του Σου Ζινγιονγκ, ενός «ακτιβιστή» που έχει στραφεί ενάντια στην κινεζική κυβέρνηση και διώκεται για διαφθορά. Η έναρξη της δίκης συνέπεσε με δημοσιεύματα για τη συμμετοχή συγγενών και συνεργατών του Προέδρου της Κίνας σε υπεράκτιες εταιρείες που εδρεύουν σε «φορολογικούς παραδείσους». Η υπόθεση δίνει τροφή για την παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων και για την απομόνωση της γιγάντωσης της διαφθοράς από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, οι οποίες επεκτείνονται ραγδαία στην Κίνα.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Από πυρά αγνώστων τραυματίστηκε χτες στην πόλη Ούντον Θάνι ένας ηγέτης του φιλο-κυβερνητικού «κινήματος» «Κόκκινα Πουκάμισα», ενώ η Μπανγκόγκ και η περιφέρειά της έχουν κηρυχτεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την κίνηση σημειώνοντας ότι έπρεπε να ανακτήσει τον έλεγχο από τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, ισχυριζόμενη, ωστόσο, ότι δεν επιδιώκει τη χρήση βίας.

ΡΙΑΝΤ.-- Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας απέλασαν μέσα στο τελευταίο τρίμηνο πάνω από 250.000 μετανάστες εργάτες (οι περισσότεροι από την Ερυθραία, την Υεμένη, την Ινδία, το Πακιστάν), επειδή δεν είχαν νόμιμα έγγραφα παραμονής και εργασίας στη χώρα.

ΝΟΡΜΑΝ (ΟΚΛΑΧΟΜΑ).-- Σε επιφυλακή τέθηκαν χτες βράδυ οι αστυνομικές δυνάμεις γύρω από το πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, καθώς υπήρξαν πληροφορίες για πυροβολισμούς εντός των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στην περιοχή Νόρμαν (που βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. νοτίως της Πόλης της Οκλαχόμα).

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στη διάρκεια νέων συγκρούσεων που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Μπανγκί, μεταξύ ισλαμιστών «πρώην» ενόπλων της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ και πολιτών χριστιανικών πολιτοφυλακών «αντιμπαλακά» από την άλλη.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Περίπου 3.000 αστυνομικοί (!) στάλθηκαν χτες στη νότια πόλη της Αλγερίας, Γκαρντάια, όπου από το Σαββατοκύριακο μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ νεαρών σουνιτών μουσουλμάνων και Βερβέρων μετά από το πρόσφατο φονικό μαχαίρωμα αγνώστου κατά Βερβέρου.

ΚΑΪΡΟ.-- Με χτεσινή ανακοίνωσή της η «Συμμαχία κατά του Πραξικοπήματος», που υποστηρίζει τον Αιγύπτιο ανατραπέντα ισλαμιστή Πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι, κάλεσε το λαό σε μαζικές κινητοποιήσεις από αύριο (Παρασκευή) ως τις 11 Φεβρουαρίου, τρίτη επέτειο των γεγονότων που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην Προέδρου Χόσνυ Μουμπάρακ.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση έδωσε χτες εντολή στους δημιουργούς του τεράστιου μπρούτζινου ανδριάντα του πρώην Προέδρου Νέλσον Μαντέλα, που στήθηκε στην Πρετόρια προ βδομάδων, μετά από το θάνατο του μεγάλου ηγέτη, να απομακρύνουν ένα μικρό λαγό που έκρυψαν στο αυτί του αγάλματος ως «υπογραφή», επειδή οι αρχές τους είχαν απαγορεύσει να υπογράψουν το έργο. Στο μεταξύ Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι απηύθυναν χτες έκκληση για ψυχραιμία, διάλογο και σταθερότητα ενόψει της απεργίας που ξεκινούν από σήμερα χιλιάδες εργάτες σε ορυχεία πλατίνας και χρυσού στη Ν. Αφρική με κεντρικό αίτημα αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πρόσκληση συμμετοχής σε δεκάδες Αφρικανούς ηγέτες, με εξαίρεση τους αρχηγούς κρατών σε Αίγυπτο, Σουδάν και Ζιμπάμπουε, έστειλε χτες ο Λευκός Οίκος, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αμερικανο-αφρικανική διάσκεψη κορυφής στην Ουάσιγκτον στις 5 και 6 Αυγούστου του τρέχοντος έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ