Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Σθεναρό «παρών» δηλώνουν οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Οτι δε θα επιτρέψουν τα αμερικανικά μονοπώλια να βρεθούν «ριγμένα» στη μοιρασιά των φυσικών πόρων του Ειρηνικού Ωκεανού δηλώνει η Ουάσιγκτον με κάθε αφορμή. Ετσι, ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ασίας, Ντάνιελ Ράσελ, έσπευσε να αναφερθεί στις «αυξανόμενες ανησυχίες» που προκαλεί η συμπεριφορά της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. «Η Κίνα θα μπορούσε να αναδείξει το σεβασμό της στη διεθνή νομοθεσία διασαφηνίζοντας ή ρυθμίζοντας τις διεκδικήσεις της σε ακολουθία με τη διεθνή θαλάσσια νομοθεσία».

Φυσικά, η «αγωνία» των αστικών κυβερνήσεων των ΗΠΑ για τη διεθνή θαλάσσια νομοθεσία δεν αφορά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών (που προϋποθέτει αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και ανάπτυξη του εμπορίου κόντρα στην κυριαρχία και τα συμφέροντα των μονοπωλίων) αλλά την υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων που αυτές εκπροσωπούν. Σ' αυτό το πλαίσιο, η Ουάσιγκτον αναφέρεται επανειλημμένα στην «ελευθερία της ναυσιπλοΐας» (και) στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπως είχε με έμφαση κάνει η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, το 2010, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί εθνικό συμφέρον για τις ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι εκτός από τα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα, η περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας έχει μεγάλη σημασία για τον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών. Σύμφωνα με το BBC, πάνω από το 50% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται μέσα από τους θαλάσσιους δρόμους της συγκεκριμένης περιοχής.

Μεταξύ άλλων, ο Ράσελ υπερασπίστηκε το δικαίωμα των Φιλιππίνων να προσφύγουν στο διαιτητικό δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στην περιοχή, κίνηση που η Κίνα έχει καταδικάσει.

Στο μεταξύ, την αντίδραση της Κίνας προκάλεσαν οι προχτεσινές δηλώσεις που έκανε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακίνο. «Σε ποιο σημείο λες "φτάνει"; Λοιπόν, ο κόσμος πρέπει να το πει. Θυμηθείτε ότι η Σουδητία δόθηκε σε μια προσπάθεια να καταπραϋνθεί ο Χίτλερ για να εμποδιστεί ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος», δήλωσε. Απαντώντας, το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά χαρακτήρισε τον Ακίνο «ερασιτέχνη πολιτικό με άγνοια και στην Ιστορία και στην πραγματικότητα».

Πάντως, έγνοια για την ανεμπόδιστη δράση των μονοπωλίων στην περιοχή τρέφουν πολλές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Σε πρόσφατη εκδήλωση στην Ιαπωνία, ο βρετανός πρέσβης στο Τόκιο, Τιμ Χίτσενς, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η διατήρηση των επαφών μεταξύ των ηγετών των ασιατικών κρατών αλλά και η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων ανάμεσά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ