Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Συμφωνία για έναρξη της παραγωγής πετρελαίου

KAMΠΑΛΑ.--

Η κυβέρνηση της Ουγκάντας υπέγραψε χτες μνημόνιο συνεργασίας με τρεις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, με στόχο την εμπορική παραγωγή περίπου 1,7 δισ. βαρελιών αργού πετρελαίου από κοιτάσματα 3,5 δισ. βαρελιών που έχουν εντοπιστεί σε μία μεγάλη περιοχή κοντά στη λίμνη Αλμπερτ.

Οι τρεις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο κονσόρτσιουμ για τις γεωτρήσεις ουγκαντέζικου πετρελαίου είναι η βρετανική «Tullow Oil», η γαλλική «Total» και η κινεζική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία CNOOC, η οποία έχει ήδη πάρει άδεια για την έναρξη γεωτρήσεων κοντά στα σύνορα της Ουγκάντας με τη ΛΔ Κογκό.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Ουγκαντέζας υπουργού Ενέργειας, Αϊρίν Μαλόνι, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας υπάρχει ρητή αναφορά και για την κατασκευή διυλιστηρίου διύλισης περίπου 60.000 βαρελιών ημερησίως, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις των τριών πετρελαϊκών εταιρειών πως στην Ουγκάντα δεν είναι τόση μεγάλη η ζήτηση πετρελαίου, ώστε να δικαιολογεί την κατασκευή διυλιστηρίου. Η ίδια πρόσθεσε πως από την παραγωγή ουγκαντέζικου αργού πετρελαίου, ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την εγχώρια παραγωγή Ενέργειας και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για εσωτερική κατανάλωση ή θα εξαχθεί μέσω δικτύου πετρελαιοαγωγών που θα φθάνει μέχρι τα λιμάνια της Κένυας στον Ινδικό Ωκεανό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ