Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Στόχος του Ισραήλ ο εκτροχιασμός της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης»

Συνέντευξη χτες στην πρεσβεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα

Παλαιστίνιες που διαμαρτύρονται μετά την κατεδάφιση των κατοικιών τους από τον ισραηλινό στρατό κατοχής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
Παλαιστίνιες που διαμαρτύρονται μετά την κατεδάφιση των κατοικιών τους από τον ισραηλινό στρατό κατοχής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
Ευθύνες στην ισραηλινή πλευρά για παρεμπόδιση και εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, επέρριψε χτες ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλΜάλικι, που βρίσκεται στην Αθήνα ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δίνοντας χτες συνέντευξη Τύπου στην πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως αποσκοπούν στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης οι πρόσφατες απαιτήσεις της ισραηλινής ηγεσίας για αναγνώριση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους. Οπως είπε, αυτές οι απαιτήσεις εγείρονται αποκλειστικά και μόνο προς την παλαιστινιακή πλευρά και όχι προς άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος. Το Ισραήλ, είπε, θα μπορούσε να προσφύγει στον ΟΗΕ και να χρησιμοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία για να αυτοπροσδιοριστεί ως «εβραϊκό κράτος», όπως έκανε το 1979 το Ιράν ζητώντας να ονομαστεί «Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν»...

Αναφερόμενος στην πρόσφατη πρόταση του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, για ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων για απροσδιόριστο χρόνο οπουδήποτε σε ένα μελλοντικό ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, είπε πως διατυπώθηκε για να παύσουν οι ανησυχίες του Τελ Αβίβ περί ασφάλειας.

«Για μας η πρόταση αυτή είναι μία χειρονομία προς το Ισραήλ ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να καθησυχάσουμε τους φόβους για την ασφάλειά του. Του λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε 10.000 έως και 50.000 ΝΑΤΟικούς στρατιώτες. Δεν έχουμε πρόβλημα...», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι σκοπός της Παλαιστινιακής Αρχής είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού, βιώσιμου κράτους και ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει οι λιγοστοί παλαιστινιακοί πόροι να διοχετευτούν εξολοκλήρου στη δημιουργία υπηρεσιών και υποδομών για τους πολίτες και όχι για την αγορά εξοπλισμών. Υπεραμύνθηκε έτσι μίας αποστρατιωτικοποιημένης Παλαιστίνης, που θα εναποθέσει στη «διεθνή κοινότητα» την ασφάλειά της.

Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι η παλαιστινιακή πλευρά απορρίπτει το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης ισραηλινών στρατευμάτων στην Κοιλάδα του Ιορδάνη γιατί, όπως τόνισε, αυτό θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση της κατοχής. Ερμήνευσε, μάλιστα, τη συγκεκριμένη πρόταση του Ισραήλ για την Κοιλάδα του Ιορδάνη ως αντίδραση που δεν έχει ως αιτία τις «ανησυχίες ασφάλειας» αλλά την προσπάθεια επιβολής ελέγχου. «Είναι σαφές ότι οι Ισραηλινοί κερδοσκοπούν από τη φύλαξη της Κοιλάδας του Ιορδάνη. Οι ισραηλινές εταιρείες ασφαλείας και όπλων υπολογίζεται πως κάνουν ετήσιο τζίρο 1 δισ. δολάρια», τόνισε.

Αναφερόμενος στο στάτους κβο της Ιερουσαλήμ ο Ριγιάντ αλ Μάλικι υπογράμμισε ότι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να είναι η Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Δυτική Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ και οι δύο τομείς της πόλης να υπάγονται σε έναν ενιαίο φορέα που να εξασφαλίζει πως η Ιερουσαλήμ θα είναι ανοιχτή πόλη σε όλους και για όλα τα θρησκεύματα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στενή στρατιωτική και άλλη συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα για την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς, όπως είπε, είναι γνωστές από χρόνια οι σχέσεις Αθήνας - Τελ Αβίβ.

Αναφερόμενος στα πετρελαϊκά κοιτάσματα που έχουν βρεθεί έξω από τη Γάζα ο Μάλικι σημείωσε πως γενικά η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει πρόβλημα συνεργασίας με όλες τις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και με το Ισραήλ, επειδή «η Ανατολική Μεσόγειος έχει θησαυρούς για όλους μας». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόσφατο ταξίδι Παλαιστίνιων αξιωματούχων στη Μόσχα και στο ενδιαφέρον της ρωσικής ηγεσίας προκειμένου να μεταβούν ρωσικές εταιρείες στα παλαιστινιακά εδάφη για έρευνες και γεωτρήσεις πετρελαίου.

  • Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, ζήτησε χτες από το Ισραήλ να ανακαλέσει την προχτεσινή απόφαση έγκρισης για την οικοδόμηση 558 διαμερισμάτων σε εποικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Βέβαια, πρόκειται για κριτική για λόγους τακτικής, αφού η λυκοσυμμαχία της ΕΕ στηρίζει το κράτος - θύτη Ισραήλ. Απλά τώρα ασκεί κάποιες πιέσεις γιατί αποσκοπεί σε μερίδιο από την υπό εξέλιξη διευθέτηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ