Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ενα ακόμα βήμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική

Με την ακρόαση των φορέων συνεχίστηκε χτες στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ενσωματώνει Οδηγίες της ΕΕ για το εκλογικό δικαίωμα και στο οποίο έχει κατατεθεί η γνωστή τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που καταργεί τη δυνατότητα των ομογενών και μεταναστών να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.

Στη συνεδρίαση, η πλειοψηφία των συνταγματολόγων «οχυρώθηκε» πίσω από απόφαση του ΣτΕ που τάσσεται κατά του δικαιώματος των ομογενών και μεταναστών να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής καταδίκασε την εν λόγω τροπολογία και τόνισε: «Η σπουδή της κυβέρνησης να αποκλείσει τους ομογενείς και μετανάστες, με μακρόχρονες άδειες παραμονής, από τις δημοτικές εκλογές είναι ένα ακόμη δείγμα της αντιμεταναστευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής της. Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την αντιδραστική απόφαση του ΣτΕ, αποσιωπώντας ότι αυτή η εξέλιξη ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και έχει τη συναίνεση των κυβερνητικών εταίρων της». Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να σαμποτάρουν την όποια περιορισμένη συμμετοχή προέβλεπε ο νόμος «με αποτέλεσμα να γραφτούν μόνο 12.762 στους ειδικούς καταλόγους μεταναστών στις δημοτικές εκλογές του 2009 αντί για προβλεπόμενο αριθμό των 170.000. Τώρα έρχονται να καταργήσουν τελείως αυτό το δικαίωμα ακόμα και γι' αυτόν το μικρό αριθμό μεταναστών». Ο Σπ. Χαλβατζής κατέθεσε τη θέση του ΚΚΕ «να αναγνωριστεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές των μεταναστών και προσφύγων μετά από 5ετή διαμονή στην Ελλάδα».

Να σημειωθεί ότι η κυβερνητική τροπολογία δίνει αέρα στους εκπροσώπους της φασιστικής Χρυσής Αυγής, όπως ο βουλευτής της Δ. Κουκούτσης, ο οποίος χαρακτηριστικά έκανε λόγο «για λαθραίους εισβολείς στη χώρα μας που έχουν το θράσος να θέλουν να κρίνουν ποιοι θα αντιπροσωπεύουν το λαό μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποσύρεται προσωρινά η τροπολογία για τους μετανάστες (2014-02-12 00:00:00.0)
Σώθηκε προσωρινά θερινός κινηματογράφος (2012-06-12 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την εκλογική διαδικασία (2010-09-11 00:00:00.0)
Δημοτική Αστυνομία σε ρόλο καταστολής; (2003-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ