Τρίτη 25 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεταρρυθμίσεις βγαλμένες από τα κιτάπια του ΣΕΒ

Εκθεση για την άρση της γραφειοκρατίας παρέδωσε χτες ο Δ. Δασκαλόπουλος σε υπουργούς

Δέσμη θεσμικών «μεταρρυθμίσεων» για την άρση «διοικητικών εμποδίων που καθηλώνουν την επιχειρηματικότητα» περιλαμβάνει έκθεση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος στους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και στην υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ε. Χριστοφιλοπούλου.

Η έκθεση περιέχει προτάσεις που ήδη το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και αφορούν την άρση των «διοικητικών βαρών» σε 13 τομείς της οικονομίας. Η σχετική μελέτη, που θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, θα επισημάνει ποιες από τις υποχρεώσεις αυτές προκαλούν τα μεγαλύτερα διοικητικά βάρη στη δραστηριοποίηση του κεφαλαίου στην Ελλάδα και θα προτείνει την κατάργησή τους, στο όνομα του να μειωθεί η γραφειοκρατία και «να ευνοηθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα».

Ανάμεσα στις «μεταρρυθμίσεις» που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι και η κατάργηση από Ιούλη της υποχρέωσης δημοσίευσης των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών των ΑΕ και ΕΠΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «πολλές από τις προτάσεις που υιοθετεί ο ΣΕΒ θα βρουν τη θέση τους στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου» και πρόσθεσε ότι «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα παραλάβει από τον ΟΟΣΑ την ολοκληρωμένη έκθεση για τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Ο Κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει «μία σειρά από μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που τείνουν σε μια μικρότερη παρέμβαση του κράτους, σε μία απελευθέρωση των αγορών. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία που παρουσίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο νόμος - πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων».

Από την πλευρά του, ο Δ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι «ο εκσυγχρονισμός του κράτους είναι η βασική προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της κοινωνίας μας» και υπογράμμισε ότι «τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα τον τελευταίο καιρό, προωθούνται πολλαπλές απόπειρες μετασχηματισμού του κράτους. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ