Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυστρά θα παρουσιαστεί η σπονδυλωτή έκθεση με τίτλο «Ωρες Βυζαντίου», που θα επιχειρήσει να προσεγγίσει την καθημερινότητα του Βυζαντινού αγρότη, γαιοκτήμονα, τεχνίτη, πολεμιστή, μοναχού, των γυναικών, του λόγιου, του καλλιτέχνη, του κληρικού, του αξιωματούχου και των αυτοκρατόρων.

Τα εκθέματα προέρχονται από μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και πρόσφατες ανασκαφές. Στους καταλόγους της έκθεσης περιλαμβάνονται επιστημονικές ερμηνείες και σημερινές προσεγγίσεις στις διάφορες όψεις του βυζαντινού πολιτισμού που θα παρουσιαστούν στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο (Αθήνα, τέλη Νοεμβρίου 2001) και στις δύο επιστημονικές ημερίδες (Θεσσαλονίκη, αρχές Νοέμβρη και μέσα του Δεκέμβρη). Η έκθεση θα πλαισιωθεί από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση θα διαρκέσει από 10/10/2001 έως 10/1/ 2002. Στο Λευκό Πύργο θα παρουσιαστούν οι «Ωρες της καθημερινής ζωής των Βυζαντινών» με 900 αντικείμενα και στο Επταπύργιο, ένα οχυρωματικό συγκρότημα της ακρόπολης της Θεσσαλονίκης, αναπτύσσονται οι «Ωρες της άμυνας των Βυζαντινών».

Στο Μυστρά (3/8/01-10/1/02) ο αρχαιολογικός χώρος, κατάλληλα διαμορφωμένος, θα λειτουργήσει στα πλαίσια της έκθεσης σαν το παράδειγμα υστεροβυζαντινής πόλης, με την τυπική της διαίρεση σε ακρόπολη, άνω και κάτω πόλη. Θα παρουσιαστούν επίσης έγγραφα, με τα οποία αναδύεται η προσπάθεια Βυζαντινών λογίων να διασώσουν τη βυζαντινή πνευματική προσφορά στη Δύση.

Η Αθήνα (10/10/01-10/1/02) συμμετέχει με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου 85 έργα από την Ελλάδα και 35 από το εξωτερικό, σκιαγραφούν το ιδεολογικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε ο βυζαντινός πολιτισμός.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Μουσείο και Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά), το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Φρούριο Επταπυργίου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ