Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Θετικός ο απολογισμός έργου

«Πλούσια και ενδιαφέροντα» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας ο γενικός γραμματέας της, Β. Πετράκος, κάνοντας τον απολογισμό έργου της Εταιρείας κατά το 2000, σε δημόσια γενική συνέλευση-εκδήλωση την περασμένη Κυριακή.

Η Εταιρεία συνέχισε τις ανασκαφές στις περιοχές: Ραμνούντα, Τσέπι Μαραθώνα, Βραυρώνα, Σκάλα Ωρωπού, Μυκήνες, Καλλιθέα Πατρών, Επίδαυρο (ιερό Απόλλωνα Μαλεάτα), Μεσσήνη, Ικλαινα Μεσσηνίας, Θέρμο, Παντάνασσα Φιλιππιάδας, Δωδώνη, Ακρωτήρι Θήρας, Μινώα Αμοργού, Αρχάνες, Σύμη Βιάννου, ενώ το Τμήμα Κύπρου συντήρησε τις τοιχογραφίες της Παναγίας Ασταθκυώτισσας.

Στις δημοσιεύσεις της Εταιρείας περιλαμβάνονται η «Αρχαιολογική Εφημερίς» του 1999 με δημοσιεύσεις ανασκαφών, τα Πρακτικά του 1998, το «Εργον» του 1999 και τα τέσσερα τεύχη του 13ου τόμου του «Μέντορα». Επίσης, επανεξέδωσε τα έργα του Α. Κ. Ορλάνδου «Τα παλάτια και τα σπίτια του Μυστρά» και «Η εν Ελλάδι εκκλησιαστική αρχιτεκτονική επί Τουρκοκρατίας». Επανεκδόθηκε το έργο του Χρήστου Τσούντα «Αι προϊστορικαί ακροπόλεις Διμηνίου και Σέσκλου». Εκδόθηκαν επίσης: Ο πρώτος τόμος της δημοσίευσης της μεγάλης ανασκαφής της Μεσσήνης του καθηγητή Π. Θέμελη «Ηρωες και ηρώα στη Μεσσήνη», το βιβλίο του Ι. Ακαμάτη «Ενσφράγιστες λαβές από την αγορά της Πέλλας», «Νεολιθική Αττική» της Μαρίας Παντελίδου-Γκόφα, «Μυκηναϊκά σφραγιστικά δακτυλίδια από πολύτιμα μέταλλα με θρησκευτικές παραστάσεις» της Ντόρας Βασιλικού. Τα δύο τελευταία βιβλία εκδόθηκαν στα αγγλικά.

Ο Β. Πετράκος αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα της προστασίας της ιστορικότητας της Αττικής από την απειλή των Ολυμπιακών έργων. «Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ότι για τους Ελληνες οι Αγώνες του 2004 βαρύνουν περισσότερο από όσο η ιστορία του τόπου τους», σημείωσε ο ομιλητής. Αναφερόμενος στις συνέπειες που θα έχει η χωροθέτηση των ολυμπιακών έργων στην Αττική, ο Β. Πετράκος πρόσθεσε, ότι «η πεδιάδα του Μαραθώνος, η Μερέντα και ο λοιπός χώρος της Αττικής, κυρίως των Μεσογείων, από όπου περνά η λεγόμενη αττική οδός, είναι τα κύρια σημεία όπου θα εκδηλωθεί ή εκδηλώθηκε η βλάβη την οποία προκαλεί η ανάληψη τέλεσης των Αγώνων».

Σε ό,τι αφορά στη χωροθέτηση του κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά, ο ομιλητής σημείωσε πως όλος ο χώρος της πεδιάδας του Μαραθώνα, από τον τύμβο έως το Κάτω Σούλι, αποτελεί το πεδίο της μάχης του 490 π.Χ. και πρόσθεσε, πως «οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα καταλάβουν μεγάλη έκταση του ιστορικού πεδίου, θα είναι μόνιμες και μετά τους Αγώνες θα δοθούν στην εκμετάλλευση, πράγμα που σημαίνει ότι θα επεκτείνονται αενάως και θα προσελκύουν και άλλες δραστηριότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ