Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορτάζουν οι κριτικοί κινηματογράφου

Από το «Μεγαλέξανδρο» του Θ. Αγγελόπουλου
Από το «Μεγαλέξανδρο» του Θ. Αγγελόπουλου
Τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της γιορτάζει φέτος η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου με εκδηλώσεις από 18-31/5 στο «Τριανόν», σε συνεργασία με το εναλλακτικό δίκτυο διανομής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «Filmcenter».

Κεντρική εκδήλωση θα είναι η προβολή των ταινιών που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τα τελευταία 25 χρόνια, από την ΠΕΚΚ. Στη διάρκεια των προβολών θα διανεμηθεί μια ειδική έκδοση με αντιπροσωπευτικά κριτικά κείμενα, που επιμελήθηκε η ΠΕΚΚ. Στις 24/5, στη Σχολή Σταυράκου, σκηνοθέτες και κριτικοί θα διδάξουν το μάθημα για τη σχέση του ελληνικού κινηματογράφου με τον κριτικό λόγο.

Οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν στις 18/5, 11μ.μ. με συναυλία της Φένιας Παπαδόδημα και του συγκροτήματος «Fine Amor» και θα κλείσουν στις 31/5 με γιορτή στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11).

Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής: «Χάππυ Νταίη» (18/5), «Περιπλάνηση», «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας», «Η καγκελόπορτα» (19/5), «Το εργοστάσιο», «Ο Μεγαλέξανδρος» (20/5), «Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί», «Τον καιρό των Ελλήνων», «Μπαλαμός» (21/5), «Ρεπό», «Ο έρωτας του Οδυσσέα», «Ρεβάνς» (22/5), «Καρκαλού», «Τόπος», «Παραλλαγές στο ίδιο θέμα» (23/5), «Η φωτογραφία», «Τα παιδιά του Κρόνου», «Πέτρινα χρόνια» (25/5), «Ξένια», «Ολγα Ρόμπαρντς», «Στη σκιά του φόβου» (26/5), «Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά», «Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε», «Μπάιρον» (27/5), «Λευτέρης Δημακόπουλος», «Τέλος εποχής» (28/5), «Απόντες», «Βασιλική» (29/5), «Από την άκρη της πόλης», «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» (30/5), «Οι γυναίκες σήμερα», «Αγέλαστος πέτρα», «Το σπίτι του Κάιν» (31/5).

  • Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κινηματογράφος και αρχαιολογία» στο «Απόλλων», θα προβληθούν οι ταινίες «Τζάρες: τα χειροποίητα αποθηκευτικά αγγεία του μεσσηνιακού κόλπου» και «Μνήμη φωτιάς, μνήμη γης», στις 20/5, 11 π.μ. Θα μιλήσουν, ο Μ. Τιβέριος, καθηγητής ΑΠΘ («Καθημερινότητα και τέχνη») και Πιέρο Προυνέτι, εκδότης του περιοδικού Archeologia Viva («Ο ρόλος ενός αρχαιολογικού περιοδικού»).
  • Το πρόγραμμα του «Filmcenter» από 18-24/5: «Μαλένα» («Απόλλων»), «Ο ράφτης του Παναμά» («Πτι Παλαί»), «Σχεδόν διάσημοι» («Ανδόρα»), «Μπίλι Ελιοτ» («Αφαία»).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ