Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρονικό μιας μουσικής «επανάστασης»

Η γενιά του 1-1-4 και των «Λαμπράκηδων», αλλά και επώνυμοι των Γραμμάτων και Τεχνών, κατέκλυσαν χτες το μεσημέρι την αίθουσα της «Στοάς του Βιβλίου», κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Φώντα Λάδη «Μίκης Θεοδωράκης - Το χρονικό μιας επανάστασης, 1960-1967 (Η ιστορία της γενιάς του 114 και των "Λαμπράκηδων")» (εκδόσεις «Εξάντας»). Παρών στην παρουσίαση και πρόεδρος των «Λαμπράκηδων». Ο κορυφαίος συνθέτης. Η παρουσίαση του βιβλίο «κοσμήθηκε» με ένα μικρό φιλμάκι, με στοιχεία αντλημένα από το ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Δημητρίου «Τάσος Τούσης» (για τον πρώτο νεκρό της αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς του '36 στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ενέπνευσε στον Γιάννη Ρίτσο τον «Επιτάφιο») και φωτογραφικό υλικό από μια εκδήλωση - παρουσίαση του έργου του Μ. Θεοδωράκη από τον Φοίβο Ανωγιαννάκη σε φοιτητές και εργάτες στις 5/10/1960.

Ο Φ. Λάδης έχοντας βιώσει από τα «μέσα» την «εκρηκτική» εκείνη εποχή, τη μουσική επανάσταση του Μίκη, τους αγώνες των «Λαμπράκηδων», μετά από παραγγελία, το 1968, ενός Γερμανού εκδότη για ένα βιβλίο - πορτρέτο του αγωνιστή συνθέτη, κατέγραψε τα γεγονότα μέσα από τα δικά του βιώματα και συναισθήματα, τη δική του «οπτική» και αντίληψη για την πορεία της Αριστεράς και τη σχέση του συνθέτη μαζί της. Ο Μ. Θοεδωράκης διάβασε το βιβλίο και διαφώνησε με την έκδοσή του. Ετσι το βιβλίο εκδόθηκε μετά από 33 χρόνια, καθώς «πολλά έχουν αλλάξει, κι εγώ έχω αλλάξει. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι το αίτημα της δημιουργίας του Μίκη, το οποίο ενώνει το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον», είπε ο συγγραφέας.

Για το βιβλίο μίλησαν επίσης οι Γ. Γιαννουλόπουλος, Μ. Τρικούκης, Π. Κουνάδης και ο Μ. Θεοδωράκης. Ο συνθέτης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην ίδρυση των «Λαμπράκηδων» θυμήθηκε την προσπάθειά του, για συμβολικούς λόγους, να υπογραφεί το ιδρυτικό της νεολαιίστικης αυτής οργάνωσης στην Πρώτη Σερρών, το χωριό του Καραμανλή, προσπάθεια που βεβαίως εμποδίστηκε και τόνισε: «Ημουνα παιδί της Εθνικής Αντίστασης. Πλάστηκα με τη λατρεία της μουσικής. Αλλά αν δεν αγωνιστείς, στη δική σου εποχή, δεν είσαι άξιος να κάνεις τέχνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ