Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημερίδα για τα Επιδαύρια

Ολο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται ένας έντονος προβληματισμός για την εξέλιξη των Επιδαυρίων. Ανθρωποι του θεάτρου και δημοσιεύματα μιλούν για αποτελμάτωση, αλλοίωση και ημετερικές επιλογές από τις εκάστοτε διοικήσεις του ΕΟΤ και του «Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ». Με δεδομένες αυτές τις ανησυχίες, το «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ» και το Κέντρο Ερευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί» διοργάνωσαν τη Δευτέρα, στη Στοά του Βιβλίου, μια ανοιχτή - στους ασχολούμενους αμέσως ή εμμέσως με το θέατρο - ημερίδα με θέμα «Επιδαύρια: Το παρόν και το μέλλον του θεσμού».

«Προεδρεύοντες» της ευρείας και ενδιαφέρουσας συζήτησης που έγινε ήταν ο πρόεδρος του φεστιβάλ Περικλής Κούκος, ο πρόεδρος του Κέντρου των «Δεσμών» Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο διευθυντής του ΚΘΒΕ Διαγόρας Χρονόπουλος και η Λυδία Κονιόρδου (διευθύνουσα σύμβουλος των «Δεσμών»). Σκοπός της ημερίδας δεν ήταν να «πουν» οι διοργανωτές τις απόψεις τους για τη σημερινή κατάσταση των Επιδαυρίων και, βέβαια, δεν αποκάλυψαν τις προθέσεις τους για το άμεσο και προσεχές μέλλον του ιδιωτικοποιημένου πλέον θεσμού. Σκοπός τους ήταν να «ακούσουν» - πόσο και ποιες θα εισακούσουν θα φανεί σύντομα - τις απόψεις - προτάσεις των συμμετεχόντων (ανθρώπων του θεάτρου, κριτικών θεάτρου, χορού και μουσικής και δημοσιογράφων) για τα εξής θέματα: Τα Επιδαύρια να παραμείνουν όπως ξεκίνησαν -δηλαδή φεστιβαλικός θεσμός αποκλειστικά του Αρχαίου Δράματος - ή να περιλάβουν και άλλες μορφές τέχνης (όπερα, συναυλίες, χορό, κλπ.) με περιεχόμενο σχετικό ή και άσχετο με τους μύθους του αρχαίου δράματος. Να περιοριστεί ή όχι ο αριθμός των παραστάσεων. Οι εκδηλώσεις να χρηματοδοτούνται από το «Ελληνικό Φεστιβάλ» ή και από χορηγούς. Ποια να είναι τα κριτήρια επιλογής των σχημάτων, των συμπαραγωγών, των ξένων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων και συμμετοχής του «Ελληνικού Φεστιβάλ» σε ξένα φεστιβάλ. Να ανοίξουν ή όχι τα Επιδαύρια σε πειραματικές θεατρικές παραστάσεις. Να χρησιμοποιηθούν ή όχι άλλοι χώροι - αρχαία θέατρα για εκδηλώσεις, να παρουσιάζονται ή όχι και σε τοπικά - δημοτικά φεστιβάλ οι χρηματοδοτούμενες από το «Ελληνικό Φεστιβάλ» παραστάσεις αρχαίου δράματος. Ποια η μορφή συμμετοχής του «Ελληνικού Φεστιβάλ» στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» του 2004.

Οι απόψεις και προτάσεις που διατυπώθηκαν ήταν πολλές και αρκετές ενδιαφέρουσες. Οι περισσότερες και σημαντικότερες συνηγόρησαν υπέρ της συνέχισης των Επιδαυρίων ως φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, υποδομή παιδείας και με κρατικά κονδύλια, και αναφέρθηκαν στην ανάγκη: Να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός, σχετική παιδεία όλων των ασχολούμενων με το αρχαίο δράμα καλλιτεχνών, «νέο αίμα» καλλιτεχνών με εργαστηριακές - πειραματικές παραστάσεις και επαρκής χρόνος προετοιμασίας των παραστάσεων.

Ο Π. Κούκος, μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε ότι θα κωδικοποιηθούν οι προτάσεις που έγιναν, θα μελετηθούν από τη διοίκηση του «Ελληνικού Φεστιβάλ» και θα εκδοθούν τα Πρακτικά της ημερίδας. Υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα υποβληθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για έγκριση το πρόγραμμα του 2002 και προσεχώς το πρόγραμμα για το 2004 στα πλαίσια της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ