Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονη διπλωματική κινητικότητα

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ - Αφρικής, συναντήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος Πρόεδρος στη συζήτηση που έγινε για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ανέφερε ότι υπάρχουν αποκλίνουσες θέσεις των δύο πλευρών σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, της 11ης Φλεβάρη. Βέβαια, το κείμενο αυτό ήταν στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν» και έβαζε το ζήτημα των «συνιστώντων κρατών με δική τους νομοθεσία», που αξιοποιεί η πλευρά των Κατεχομένων.

Ο Ν. Αναστασιάδης αναμενόταν να ζητήσει ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, μέσω του Ευρωπαίου αξιωματούχου Πίτερ Βαν Νούφελ, κάτι που φαίνεται να αποδέχεται και η τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά μόνο αν έχει ρόλο παρατηρητή.

Στις Βρυξέλλες επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε επαφές, με βασικό θέμα το Κυπριακό, με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, καθώς και τον Ευρωπαίο επίτροπο Στέφαν Φούλε. Η Τουρκία θέλει να εμπλακεί περισσότερο ως εγγυήτρια δύναμη η Βρετανία και ο Νταβούτογλου υπογράμμισε το «θετικό ρόλο των ΗΠΑ», ενώ ζήτησε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις «γιατί τώρα το μομέντουμ είναι κατάλληλο για συμφωνία».

Ταυτόχρονα, στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Αντώνης Μαυραγάνης για να ενημερώσει τους Αμερικανούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, και τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ. Οπως διαρρέεται, αναμένεται να θέσει θέμα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με προεξάρχον αυτό της Αμμοχώστου για να υπάρξει προσέγγιση στις αποκλίνουσες απόψεις. Θα επιδιώξει να διερευνήσει τις προθέσεις της αμερικανικής διπλωματίας, ειδικά στο πότε οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να ανακοινώσουν είσοδο εμπειρογνωμόνων στην κλειστή περιοχή της κατεχόμενης πόλης και έναρξη μελέτης, χρηματοδοτούμενης από την Ουάσιγκτον, για την ανοικοδόμησή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ