Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Διεργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση

Συναντήσεις με τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είχε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ Γκ. Κούπμαν. Μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων από τους ομίλους της Πειραιώς και της Αlpha Bank, τα επόμενα βήματα αφορούν στην Εθνική και τη Γιούρομπανκ.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει σχέδιο ενεργειών που θα υλοποιηθεί «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος» και θα καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες (2,18 δισ. ευρώ) χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τα επιχειρηματικά πλάνα αναδιάρθρωσης, που αφορούν σε πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών και άλλων δραστηριοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο παράτασης στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, προκειμένου να εξευρεθούν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές με το κατάλληλο αντίτιμο.

Στην περίπτωση της Γιούρομπανκ, στα σκαριά είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ. Το ΤΧΣ -σημερινός μεγαλομέτοχος της τράπεζας- μετά και την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για την ανακεφαλαιοποίηση, αναμένεται να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου, αποκλειστικά από ενδιαφερόμενους ιδιώτες, με τυχόν συμμετοχή του ιδίου μόνο εφεδρικά και μόνο στην περίπτωση μη κάλυψης από άλλες «διαθέσιμες πηγές».

Τέλος, η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Alpha Bank, μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, υποχώρησε σε 69,9% από 81,7% προηγουμένως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ