Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΟΦΙΝ
Τράπεζες και διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο επίκεντρο

Νέα αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου αποτυπώθηκαν στις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ

Eurokinissi

Νέα αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου αποτυπώθηκαν στις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ
Οι διεργασίες για την τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ καθώς και οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης, με την οποία ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ).

Ικανοποιημένοι για τις εξελίξεις εμφανίστηκαν οι παράγοντες της ΕΕ, με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, υπό την ιδιότητα του προέδρου του ΕΚΟΦΙΝ, να κάνει λόγο για την «επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα», μια «εποικοδομητική συζήτηση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του κανονισμού εξυγίανσης».

«Η Ελληνική Προεδρία πέτυχε πολιτική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών, η οποία και επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να ψηφίσει αυτήν τη νομοθετική πρόταση στην Ολομέλειά του πριν λήξει η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος», σημείωσε. Υπενθυμίζουμε ότι η συμβιβαστική λύση μεταξύ Κομισιόν - Ευρωκοινοβουλίου αφορά στο κλείσιμο τραπεζών που αντιμετωπίζουν «σοβαρά προβλήματα», ενώ τον «πρωταρχικό ρόλο» στις αποφάσεις θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, επήλθε σύγκλιση σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ανάπτυξη του Ταμείου Εξυγίανσης, το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμο σε διάστημα 8 ετών. Τα συνολικά κεφάλαια προδιαγράφεται να φτάσουν στα 55 δισ. ευρώ και θα εισφερθούν τμηματικά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, από τον πακτωλό με τα 50 δισ. ευρώ που προβλεπόταν για την ενίσχυση των τραπεζών, τα 25 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την προηγούμενη φάση ανακεφαλαιοποίησης των 4 «συστημικών τραπεζών», τα 14 δισ. ευρώ για την «εκκαθάριση τραπεζών», ενώ τα 11 δισ. που απομένουν θα «αξιοποιηθούν» στη συνέχεια για τη «μείωση» του κρατικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Τζ. Φολ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ΕΚΟΦΙΝ, εστίασε στη χρηματοδότηση της λεγόμενης «πραγματικής οικονομίας», με την προώθηση εναλλακτικών πηγών, πέρα από την τραπεζική. Από το εν λόγω σχέδιο έχουν να περιμένουν και οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι (βιομήχανοι, μεγαλοκατασκευαστές κ.ά.) μέσω της συγκρότησης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, μεγαλομέτοχοι του οποίου, πέρα από το Δημόσιο, θα είναι η γερμανική «επενδυτική τράπεζα» KfW, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και ιδιωτικά κεφάλαια (Ιδρυμα Ωνάση κ.ά.).

Νέα αντιλαϊκά μέτρα

Παράλληλα, στο περιθώριο των εργασιών της χτεσινής δεύτερης μέρας του ΕΚΟΦΙΝ, συνεχίστηκαν οι συζητήσεις σχετικά με την προχτεσινή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα και την τμηματική εκταμίευση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές:

-- Για την εκταμίευση των «υποδόσεων» ύψους 2 δισ. ευρώ (αναμένονται τον Ιούνη και τον Ιούλη του 2014), η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω νέες «διαρθρωτικού χαρακτήρα» παρεμβάσεις: Δασικός νόμος, πλανόδιο εμπόριο, διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων, επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, «εισφορές υπέρ τρίτων», μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων κατά 4 μονάδες, κ.ά.

-- Τυχόν «απώλειες» από δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στους μισθούς (ενστόλων, πανεπιστημιακών κ.ά.) θα καλυφθούν με «ισοδύναμα μέτρα». Σε αυτό το πλαίσιο, το «κόστος» θα φορτώνεται στην επαγγελματική ομάδα που αφορά, με μέτρα όπως, π.χ., το «πάγωμα» των προαγωγών...

-- Αποκλίσεις με την τρόικα διαπιστώνονται σε ό,τι αφορά το «δημοσιονομικό κενό» για το 2015. Η Κομισιόν εκτιμά ότι φτάνει στα 2 δισ. ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ που εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών. Το ζήτημα που αφορά το εύρος των νέων αντιλαϊκών μέτρων για το 2015 θα εξεταστεί στο πλαίσιο διαμόρφωσης του κρατικού προϋπολογισμού της ερχόμενης χρονιάς.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης εξάλλου είναι η «έξοδος στις αγορές» για την άντληση δανείου, ύψους «χαμηλότερου από 4 δισ. ευρώ».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους, η θέση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει άμεσα, στο Γιούρογκρουπ του Μάη, και να «καταλήξει το συντομότερο δυνατόν», ενώ στόχος της είναι το «απόθεμα» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (11 δισ. ευρώ) να αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή χρέους και την κάλυψη του όποιου «χρηματοδοτικού κενού» προκύψει από το 2015 και μετά.

  • «Η Ελλάδα εξετάζει την έκδοση ομολόγου εντός του επόμενου τριμήνου», δήλωσε εντωμεταξύ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στο πρακτορείο Reuters. Σημείωσε ότι «η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε προ-μνημονίου επίπεδα, στο 6,18%, προκαλώντας αισιοδοξία ότι μια έκδοση θα ήταν επιτυχής. Ο χρόνος μιας τέτοιας έκδοσης εξαρτάται από τις συνθήκες στις αγορές και η Ελλάδα δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να βγει στις αγορές κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014 το νωρίτερο».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ