Σάββατο 12 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Κούφια αντιπαράθεση στη Βουλή

Δεν υπάρχει κίνδυνος, λέει η κυβέρνηση, δεν αξιοποιείτε την ΕΕ, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Καμία ουσιαστική διαβεβαίωση, για την προστασία του θαλάσσιου και συνολικά του περιβάλλοντος από την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, που έχει δρομολογηθεί να γίνει στη Μεσόγειο και μάλιστα κοντά στην Κρήτη, δεν ήταν σε θέση να διατυπώσει χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, ενώ παραδέχτηκε ότι «εν πλω είναι πρώτη φορά που γίνεται» κάτι τέτοιο! Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι βουλευτές, παρά τις καταγγελίες τους για το γεγονός, προσπάθησαν να εξωραΐσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα έδειχνε ευαισθησία και θα σταματούσε την επιχείρηση αν η κυβέρνηση εκμεταλλευόταν σωστά «την ευκαιρία» της Προεδρίας στην ΕΕ!

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Κούρκουλας, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, αναφέρθηκε σε μέτρα που έχουν ληφθεί, που όμως μπάζουν από παντού, αφού ακόμα και το αμερικανικό πλοίο που θα μεταφέρει τα χημικά και στο οποίο θα γίνει η αδρανοποίηση μέσω της υδρόλυσης είναι υπερήλικο. Ανέφερε ως ένα ακόμα «πειστήριο» ότι «η Διεθνής Σύμβαση Απαγόρευσης Χημικών Οπλων απαγορεύει, όπως είναι αυτονόητο, ρητώς τη ρίψη στη θάλασσα οποιουδήποτε χημικού υλικού ή κατάλοιπου. Αλλωστε, τα Ηνωμένα Εθνη, η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς και όλες οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να ριφθεί στη θάλασσα τίποτα. Ούτε στον αέρα θα φύγει τίποτα».

Το στίγμα της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Κ. Δερμιτζάκης: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου είναι τεράστιες. Αφήνουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που μας δίδεται, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε αυτήν την περίοδο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπάρχουν οι δυνατότητες να φέρουν το θέμα στα αρμόδια όργανα, για να σταματήσουν αυτήν την άκρως επικίνδυνη επιχείρηση, για να απομακρυνθεί άμεσα η τοξική βόμβα από την περιοχή μας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή και την Ευρωβουλή για να μη γίνει στη Μεσόγειο η καταστροφή των χημικών όπλων, ενώ εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες που αναπτύσσονται στην Κρήτη. Τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα υπάρξουν σοβαρότατες επιπτώσεις σε ανθρώπους και περιβάλλον από αυτήν την επιχείρηση και χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων των συγκεκριμένων κέντρων, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την επέμβαση αυτών των δυνάμεων στη Συρία». Επισήμανε ότι «έχουν τουλάχιστον αυταπάτες όσοι υποστηρίζουν τον ευρωμονόδρομο στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης -μέσα σε αυτούς είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ- που θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να έχει και ευαισθησίες. Καμία ευαισθησία δεν έχουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ