Τετάρτη 7 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Με ενιαία στρατηγική στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Οψεις του ίδιου νομίσματος, πλευρές της ενιαίας στρατηγικής του κεφαλαίου, αποδεικνύονται ένα προς ένα τα σενάρια για τους τρόπους «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, σε συνδυασμό και με το λεγόμενο «νέο εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο», ζητήματα αιχμής για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, που βρίσκονταν στην ατζέντα του προχτεσινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι χαρακτηριστική η επίσημη ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, σύμφωνα με την οποία:

1. Η «μακροπρόθεσμη στρατηγική για την τόνωση της ανάπτυξης, που μας παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές, δείχνει ξεκάθαρη δέσμευση και αποφασιστικότητα να συνεχιστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων. Καλούμε την Ελλάδα να αναπτύξει ένα πιο λεπτομερές σχέδιο δράσης, σύμφωνο με το υφιστάμενο πρόγραμμα». Πρόκειται για το λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο», που αφορά στους σχεδιασμούς για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ισχυρών ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, σε συνέχεια των μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης μέσα από τη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων.

2. Το Γιούρογκρουπ «καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές με την προετοιμασία του Συμφώνου Συνεργασίας για τα Διαρθρωτικά Ευρωπαϊκά και Επενδυτικά Ταμεία. Τα επόμενα επτά χρόνια, τα ταμεία αυτά θα προσφέρουν περίπου 19 δισ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την ελληνική οικονομία, με στόχο τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής, δυναμικής και συνεκτικής οικονομίας, που θα καθοδηγείται από την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία».

3. Η «σχετική αξία πιθανών μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012, θα εξεταστεί στην επόμενη αξιολόγηση». Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει την αποδέσμευση κεφαλαίων από την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, προκειμένου αυτά να ανακατευθυνθούν στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρηματικών Ομίλων. Ταυτόχρονα, τα «κράτη μέλη της Ευρωζώνης επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να προσφέρουν την απαιτούμενη στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής».

4. Το «πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ακρογωνιαίος λίθος», ενώ η «σημαντική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να εισέλθει σε μια νέα φάση, περνώντας από τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Παράλληλα, συνεχίζονται τα παζάρια και οι κόντρες μέσα στους κόλπους της ΕΕ αλλά και με την πλευρά του ΔΝΤ γύρω από το ελληνικό κρατικό χρέος, ενώ το ΔΝΤ ανεβάζει ακόμη περισσότερο τις απαιτήσεις για τη «βιωσιμότητά» του. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης ενός ακόμη πρόσκαιρου συμβιβασμού, ενώ η λεγόμενη «οριστική λύση» τοποθετείται για τα επόμενα χρόνια, σε συνέχεια της όποιας «διευθέτησης» αποφασιστεί μέχρι το τέλος του 2014.

Ο Γ. Στουρνάρας

Στη βάση των παραπάνω, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, έθεσε στα παζάρια του Γιούροκρουπ τα «δύο σημαντικά εμπόδια», όπως τα χαρακτήρισε: Το ζήτημα της ρευστότητας προς τους επιχειρηματίες και το «εμπόδιο του κρατικού χρέους». Σημειώνοντας ότι «η χώρα δεν έχει ακόμη αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές», διαμήνυσε στους ομολόγους του ότι «θα βοηθούσε πάρα πολύ και άλλες τράπεζες χωρών του Βορρά να συμμετάσχουν στο "Επενδυτικό Ταμείο"», στο οποίο ήδη μετέχουν με κεφάλαια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η γερμανική επενδυτική τράπεζα «KfW». Εξάλλου, στη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ), εξετάστηκε το ζήτημα επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία. Αντίθετη στην επιβολή του είναι η Αγγλία, η οποία συγκαταλέγεται στις βασικές χρηματαγορές, καθώς και πολλά άλλα κράτη της ΕΕ. Στο πλαίσιο του ΕΚΟΦΙΝ, συζητήθηκαν και τα συμπεράσματα της Κομισιόν σχετικά με τις «μακροοικονομικές ανισορροπίες» που διαγνώστηκαν σε 14 κράτη-μέλη, καθώς και πτυχές της τραπεζικής ένωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ