Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Νησιώτικο μήνυμα κλιμάκωσης

Δυναμικές και μαζικές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις έγιναν από τη Λήμνο μέχρι τη Ρόδο, στέλνοντας μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Λέσβος: Ερημο νησί φάνταζε το νησί, καθώς νεκρά έμειναν τα γιαπιά και τα χωράφια, ενώ έκλεισαν όλα τα μαγαζιά, οι βιοτεχνίες, οι υπηρεσίες και τα σχολεία. Αντίθετα, πλημμυρισμένη ήταν η πλατεία Σαπφούς σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, όπου χιλιάδες εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, νέοι, συνταξιούχοι βροντοφώναξαν «Οχι στην απάτη του κοινωνικού διαλόγου». Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δ. Σιαμέτης, ενώ χαιρέτισαν ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ν. Γιακαλής και εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών, του εμπορικού συλλόγου, της Συντονιστικής των αγροτών και της ΑΔΕΔΥ. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης. Μετά τη συγκέντρωση έγινε δυναμική πορεία προς το υπουργείο Αιγαίου με συνθήματα όπως: «Με αίμα έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», κατέθεσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Λήμνος: Αγωνιστική ήταν η συγκέντρωση που έγινε στο λιμάνι της Μύρινας, ενώ όλες οι δραστηριότητες στο νησί είχαν νεκρώσει. Μετά τη συγκέντρωση έγινε δυναμική πορεία με πανό και συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε στο επαρχείο, όπου κατατέθηκε ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Χίος: Μαζική και δυναμική συγκέντρωση όπως στις 26 Απρίλη πραγματοποιήθηκε στο νησί, ενώ συμμετείχαν και τρία μεγάλα μπλοκ εργαζομένων στους ΟΤΑ από όλη την Ελλάδα, που πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες το Συνέδριο της Ομοσπονδίας τους. Σημαντική ήταν, επίσης, η παρουσία των φοιτητών των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νησί. Στη συνέχεια έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους που κατέληξε στην περιφερειακή διεύθυνση και κατατέθηκε ψήφισμα της συγκέντρωσης. Μαζικοί φορείς, σωματεία και συνταξιούχοι έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για σήμερα στις 12 το μεσημέρι σε συγκέντρωση «υποδοχής» στον πρωθυπουργό που θα επισκεφτεί το νησί, ενώ οι επαγγελματοβιοτέχνες δήλωσαν την άρνησή τους να συναντηθούν μαζί του.

Σάμος: Επιτυχημένη σε όλα τα επίπεδα χαρακτηρίστηκε η συγκέντρωση και η συμμετοχή στην απεργία παρά τις παρεμβάσεις - όπως καταγγέλθηκε - από τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην απεργήσουν εργαζόμενοι. Η συγκέντρωση ήταν το ίδιο μαζική σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ ακολούθησε πορεία προς τη νομαρχία όπου κατατέθηκε ψήφισμα.

Ικαρία: Ολες οι δραστηριότητες σταμάτησαν στο νησί, ενώ στον Εύδηλο έγινε μία από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, φορέων, αγροτών και συνταξιούχων, οι οποίοι απαίτησαν την κλιμάκωση του αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Κως: Δυναμική συγκέντρωση έγινε στο νησί με συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, εκπαιδευτικών, επαγγελματοβιοτεχνών και συνταξιούχων. Στη συνέχεια έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης με συνθήματα ενάντια στον «κοινωνικό διάλογο».

Ρόδος: Αγωνιστική και μαζική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο νησί όπως και η πορεία που ακολούθησε προς τη νομαρχία. Εκεί κατατέθηκε ψήφισμα στον νομάρχη, ο οποίος δεσμεύτηκε να το βάλει για ψήφιση στο νομαρχιακό συμβούλιο και η απόφαση να σταλεί στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ