Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέες κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Πανελλαδική σύσκεψη την Τρίτη (22.5.2001) και πανελλαδική 24ωρη απεργία και 6ωρες στάσεις εργασίας σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη στις 13.6.2001

 Στιγμιότυπο από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία
Στιγμιότυπο από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία
Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στα σχέδια της κυβέρνησης για αφαίρεση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, αλλά και στην απόρριψη (14.5.2001) όλων των αιτημάτων τους για βελτίωση των αποδοχών τους από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.

Ωστόσο, παρά τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων - που εκφράζονται και με μαχητικές εκδηλώσεις όπως σε Λαϊκό και Τζάνειο νοσοκομείο- η πλειοψηφία της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) περιόρισε και αυτή την κινητοποίηση στα πλαίσια του «ειδικού μισθολογίου» και του «ειδικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος», ενώ δεν αναθεώρησε -παρότι ζητά την απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων- τη θέση της για συμμετοχή στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.

Ετσι χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ ενέκρινε το παρακάτω πρόγραμμα:

  • Την Τρίτη, 22.5.2001, θα γίνει Πανελλαδική Σύσκεψη των σωματείων στο ξενοδοχείο Νοβοτέλ (Μιχ. Βόδα 4-6), ώρα 9:30 πμ.
  • Την εβδομάδα από 28.5.2001 μέχρι 1.6.2001 θα γίνουν ενημερωτικές συνελεύσεις των σωματείων.
  • Από την 5.6.2001 - 8.6.2001 θα γίνουν δίωρες στάσεις εργασίας (8-10 πμ) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
  • Στις 13.6.2001 θα γίνουν εξάωρες στάσεις εργασίας (9 πμ - 3 μμ) στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και 24ωρη απεργία σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Μαβίλη, ώρα 10 πμ, και θα ακολουθήσει πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα, ώρα 10 πμ, και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τα αιτήματα εκτός από την απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων - είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, ο τετραπλασιασμός του νοσοκομειακού επιδόματος, ο διπλασιασμός του ωρομισθίου για τις αργίες και τις κυριακές, η ένταξη στα ανθυγιεινά και ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς και 6.000 νέες προσλήψεις στην υγεία και Πρόνοια.

Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών

H εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ στην ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ Λ. Μεθωνιού πρότεινε να συνεδριάσει άμεσα το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και ν' αλλάξει ριζικά το διεκδικητικό πλαίσιο.

Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τα εισοδηματικά, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, τη βελτίωση και την ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας τονίζοντας ότι πρέπει να απορριφθεί κάθε μορφή κοινωνικού διαλόγου και να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να αποτραπεί κάθε αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης. Αναφερόμενη στις μορφές δράσης και πάλης η Λ. Μεθωνιού πρότεινε να γίνουν άμεσα γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία και ενημέρωση των συνδικάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα υγείας και των μαζικών λαϊκών οργανώσεων για την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας.

Επίσης πρότεινε:

- Κοινές συσκέψεις με πρωτοβουλία των σωματείων των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα με τα εργατικά κέντρα, τις οργανώσεις των αγροτών και των ΕΒΕ με επιδίωξη για κοινή δράση και στάση.

- Περιοδείες και συσκέψεις με στόχο τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα, απεργιακών επιτροπών παντού στους χώρους δουλιάς.

- Πικετοφορίες τη μεθεπόμενη εβδομάδα, σε όλες τις πόλεις.

Ως επιστέγασμα αυτής της δραστηριότητας θα ήταν μια απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη με συλλαλητήρια στην Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες πόλεις.

Λαϊκό - Τζάνειο
  • Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο Λαϊκό εν αναμονή της απόφασης των δικαστηρίων, όπου προσέφυγε η διοίκηση του νοσοκομείου ζητώντας να κηρυχτούν οι κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές.
  • Απεργούν οι γιατροί στο Τζάνειο νοσοκομείο τη Δευτέρα διεκδικώντας την πληρωμή των εφημεριών του τελευταίου τριμήνου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ