Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Απεργιακός χορός και στις πλατείες

Ο αγώνας ήταν γλέντι στις πλατείες και στους δρόμους της Αθήνας, με χιλιάδες εργάτες να είναι εκεί, όλο και περισσότεροι

Εργατικό «πανηγύρι» στήθηκε από νωρίς το πρωί στην Ομόνοια, στην Κάνιγγος, στο Μουσείο, σε κάθε μικρή και μεγάλη από τις προσυγκεντρώσεις που είχε ορίσει το ΠΑΜΕ. Χιλιάδες άνθρωποι της δουλιάς έδωσαν προχτές τα χέρια, τα ένωσαν σφιχτά, τα έκαναν μια γροθιά δυνατή. Παλιοί γνωστοί ξανασυναντήθηκαν, χαμόγελα αναγνώρισης άνθισαν στα πρόσωπα. Ηταν εκεί πολλοί, γνωστοί από τα παλιά και τα νέα μονοπάτια του αγώνα και του μεροκάματου.

«Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση», «Ούτε βήμα πίσω», ήταν το αίτημα και η απόφαση των εργαζομένων, όπως εκφραζόταν από τα περισσότερα πανό στην Ομόνοια: των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζομένων και συνταξιούχων στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ, στις Τράπεζες, των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, στο χώρο των μεταφορών. Οι εργαζόμενοι ήταν πιστοί στο ραντεβού, καθώς μέχρι τις 9.30 είχαν αναρτηθεί τα περισσότερα πανό στο δρόμο. Ταυτόχρονα πούλμαν με απεργούς συνεχώς έφταναν στο χώρο της προσυγκέντρωσης. «Λαϊκή αντεπίθεση τώρα. Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση», έγραφε το πανό των εργαζομένων στις μεταφορές, το πανό των εργαζομένων στις Τράπεζες καλούσε σε: «Κλιμάκωση του αγώνα για δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση».

Ξεχωριστή παρουσία στην προσυγκέντρωση ήταν αυτή των νέων εργαζομένων στο χώρο της υγείας, οι οποίοι με το πανό τους απαιτούσαν: «Δωρεάν δημόσια υγεία - πρόνοια. Να πληρώσουν κράτος - εργοδότες».

Γύρω στις 10.15 τα πανό απλώθηκαν στο δρόμο, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου και οι απεργοί συντάχθηκαν κάτω από αυτά. Η πορεία ξεκίνησε με συνθήματα όπως: «30 χρόνια ένσημα είναι αρκετά, ανθρώπινες συντάξεις ζητάει η εργατιά», «Αυτά τα μέτρα τα αντιλαϊκά με μέτωπο και αγώνα θα μείνουν στα χαρτιά».

Εργαζόμενοι από όλους τους χώρους δουλιάς γέμισαν από πολύ νωρίς το πρωί την πλατεία Κάνιγγος, ανταποκρινόμενοι στο ταξικό κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου: Οικοδόμοι, βιοτέχνες, συνταξιούχοι, λογιστές, εφημεριδοπώλες, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, βιοτέχνες και πολλοί άλλοι ακόμα δήλωσαν μαζικά «παρών».

Το πανό των οικοδόμων δήλωνε καθαρά ότι «η εργατική τάξη έχει προαπαιτούμενα», απαιτούσε «κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων» και καλούσε σε αγώνα για «ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτική»?, ενώ το πανό της Παναττικής Επιτροπής Αγώνα Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων διαδήλωνε: «Οχι στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης - Οχι στον κοινωνικό διάλογο απάτη - Ναι στον αγώνα για νέες κατακτήσεις».

Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, του Συνδέσμου Υδραυλικών Αθήνας και του Σωματείου Υποδηματοποιών Αθήνας. Μετά το τέλος των ομιλιών, η προσυγκέντρωση ξεκίνησε για να ενωθεί με την κεντρική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως.

«Αγώνας για δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση», ήταν το σύνθημα που επικράτησε στα περισσότερα πανό της προσυγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στο Μουσείο, όπου από νωρίς άρχισαν να καταφθάνουν και να παίρνουν θέσεις «μάχης» στην οδό Πατησίων εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα, τους δήμους, τις δυτικές και νοτιοδυτικές συνοικίες, φοιτητές και σπουδαστές.

Με πανό και σημαίες του ΠΑΜΕ εργαζόμενοι από τα τρόφιμα και ποτά, το φάρμακο, τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, από τον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τον επισιτισμό - τουρισμό, το μέταλλ,ο αλλά και φοιτητές της Παντείου και του Πολυτεχνείου γέμισαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Πατησίων μπροστά από το Μουσείο. Ακούστηκαν τα συνθήματα: «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Συνδικάτα ταξικά όχι κυβερνητικά», ενώ ο παλμός και η αγωνιστική ζωντάνια μεγάλωσε όταν στην προσυγκέντρωση κατέφτασε ένα μεγάλο μπλοκ λιθογράφων.

Η πορεία της προσυγκέντρωσης ξεκίνησε και κατευθύνθηκε προς την κεντρική εξέδρα, για να στρίψει στη συνέχεια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τα μπλοκ να παραταχθούν πίσω από τα δύο τεράστια πανό του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ