Σάββατο 14 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απεργούν οι γιατροί κάτω από τα οξυμένα προβλήματα

Κινητοποιήσεις προετοιμάζονται και στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας

Απεργία ξεκίνησαν από χτες οι γιατροί ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΝΛ), αντιδρώντας στην υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, που δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο νοσοκομείο, με βαριές συνέπειες για τους ασθενείς της περιοχής. Από την ερχόμενη Δευτέρα, στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι πανεπιστημιακοί γιατροί του νοσοκομείου, ενώ στην τρίτη βδομάδα μπαίνει η επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Με τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί του ΠΝΛ διεκδικούν: Δημόσια, δωρεάν, ίση, πλήρη περίθαλψη για όλους. Ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης για τους ασθενείς και τους γιατρούς, διασφάλιση δικαιώματος ρεπό μετά την εφημερία. Αμεση στελέχωση του ΠΝΛ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, τακτικών και πρόσθετων εφημεριών, καθώς και της ειδικής αμοιβής των πανεπιστημιακών, χωρίς καμία οριζόντια περικοπή. Εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι γιατροί και στα τέσσερα νομαρχιακά νοσοκομεία της Θεσσαλίας - Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας, Τρικάλων - που αντιμετωπίζουν τα ίδια και χειρότερα προβλήματα λειτουργίας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Στο Νοσοκομείο Λάρισας ο Σύλλογος των Γιατρών προσανατολίζεται να ξεκινήσει απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα, με κύρια αιτήματα την κάλυψη των κενών σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά και την πληρωμή των απλήρωτων εφημεριών.

Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Γιατρών, στην οποία εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση είναι πλέον σε οριακό σημείο, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, όπως και σε τεχνολογικό εξοπλισμό και σε αναλώσιμα υλικά.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό υπόμνημα, το νοσοκομείο λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο σε καθεστώς Γενικής Εφημερίας, χωρίς νευρολόγο, γαστρεντερολόγο, ψυχίατρο, δερματολόγο. Η μοναδική παιδίατρος και η επικουρική βοηθός της, η μοναδική γυναικολόγος, ο μοναδικός οφθαλμίατρος, οι δυο ουρολόγοι έχουν ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια αντοχής. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με έναν επικουρικό νεφρολόγο και αποσπασμένους γενικούς γιατρούς.

Λόγω έλλειψης κονδυλίων, η διοίκηση αναγκάστηκε να αναστείλει όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της Ορθοπεδικής Κλινικής. Ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί λόγω βλάβης και είναι χαρακτηριστικό ότι χτες δεν έγινε κατορθωτό να γίνει αξονική τομογραφία σε νεαρό που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο, ο οποίος στάλθηκε στο Νοσοκομείο των Τρικάλων. Το νοσοκομείο επισκέφτηκε, χτες, αντιπροσωπεία της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αστ. Χαλάτση. Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Συλλόγου των Γιατρών, Κ. Αθανασίου, και μέλη της διοίκησης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στις δίκαιες διεκδικήσεις των γιατρών.

Τέλος, στο Νοσοκομείο Τρικάλων, εκτός από τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη λειτουργία του τεχνολογικού εξοπλισμού, η συντήρηση του οποίου είχε ανατεθεί σε εταιρεία τεχνικής υποστήριξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ