Σάββατο 14 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ»
Οργιο εκβιασμών για να τσακίσουν τους εργάτες στο Βόλο

Τα στελέχη της επιχείρησης ανέλαβαν να αντιστρέψουν την απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης, που απέρριψε τις μειώσεις στους μισθούς

Επιστρατεύοντας λυτούς και δεμένους, η εργοδοσία του Μάνεση κλιμάκωσε χτες τις απειλές και τους εκβιασμούς στο εργοστάσιο του Βόλου, προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης, όπου οι εργαζόμενοι απέρριψαν τη νέα παράταση στη μείωση των μισθών τους. Χτες, σε νέα Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν τελικά κατά πλειοψηφία να δουλέψουν για ένα οκτάμηνο με μισθούς μειωμένους κατά 12% σε σχέση με την επιχειρησιακή σύμβαση.

Είχε προηγηθεί ένα όργιο εκβιασμών από διευθυντές και προϊσταμένους τμημάτων, οι οποίοι από το πρωί απειλούσαν τους εργαζόμενους ότι αν δε γινόταν δεκτή η πρόταση της εργοδοσίας, ο Μάνεσης θα επέβαλε εκ περιτροπής εργασία δυο μέρες τη βδομάδα μέχρι τις 25 Ιούλη και μετά θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση της παραγωγής, καταργώντας τη μία από τις τρεις βάρδιες, που σημαίνει 100 απολύσεις.

Απέναντι σ' αυτόν τον ωμό εκβιασμό, η πλειοψηφία του σωματείου άφησε ανυπεράσπιστους τους εργαζόμενους. Αντί να μπει μπροστά και να οργανώσει την πάλη τους, εμφανίστηκε στη Γενική Συνέλευση και δήλωσε ότι «νίπτει τας χείρας» της σε ό,τι αφορά την απόφαση που θα έπαιρναν οι εργαζόμενοι. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, τα στελέχη της επιχείρησης, μαζί με τους βαλτούς τους ανάμεσα στο προσωπικό, βρήκαν έδαφος να βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων και να αποσπάσουν την απόφαση που ήθελε ο Μάνεσης.

Από τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στη Συνέλευση, 178 δέχτηκαν την πρόταση της εργοδοσίας, ενώ 80 στάθηκαν απέναντι στις αντεργατικές μεθοδεύσεις. Θυμίζουμε ότι μετά την απόφαση των εργαζομένων στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση να απορρίψουν την πρόταση της εργοδοσίας για νέα μείωση στους μισθούς, το Συνδικάτο Μετάλλου του νομού Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» σημείωνε σε ανακοίνωσή του:

«Οι χαλυβουργοί εργάτες πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά το "όχι" τους θα πέσουν πάνω τους σαν τα σκυλιά ο μηχανισμός της εργοδοσίας, ΜΜΕ και "συνδικαλιστές", τους οποίους ξέρουν πάρα πολύ καλά για το ρόλο που έπαιξαν μέχρι σήμερα. Ολοι αυτοί με εκβιαστικά διλήμματα, τρομοκρατία και απειλές θα προσπαθήσουν να αλλάξουν το "όχι" των χαλυβουργών σε επόμενη Γενική Συνέλευση, όπως έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν και όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες στην ΑΓΕΤ.

Καλούμε τους χαλυβουργούς με ταξική ενότητα να αποκρούσουν όλο αυτό τον ενιαίο μηχανισμό και να υπερασπιστούν την τιμή τους. Αρκετά μέχρι σήμερα οι χαλυβουργοί έχουν σκύψει το κεφάλι. Ηρθε η ώρα να οργανώσουν την αντίστασή τους με αγώνα που να στοχεύει στην καρδιά που δημιουργεί τα προβλήματά τους. Σ' αυτόν τον αγώνα δε θα 'ναι μόνοι τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ