Πέμπτη 19 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζουν την απεργία οι σιδηροδρομικοί

Οι εργαζόμενοι αποφασίζουν συνέχιση της απεργίας μέσα από γενική συνέλευση στη Μασσαλία
Οι εργαζόμενοι αποφασίζουν συνέχιση της απεργίας μέσα από γενική συνέλευση στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην ένατη μέρα απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της Γαλλίας, αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση για να «απελευθερώσει» και το συγκεκριμένο κλάδο, στρατηγικής σημασίας.

Και χτες, οι απεργοί συνέχισαν με συγκεντρώσεις αλλά και εξορμήσεις να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, που δε στοχοποιεί μόνο τα δικά τους δικαιώματα, αλλά και το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων σε φτηνές και ασφαλείς μεταφορές.

Στο μεταξύ, στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου, ενώ κυβέρνηση και διοίκηση της SNCF (είναι η «δημόσια» εταιρεία που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας) κλιμακώνουν τις προσπάθειες συκοφάντησης των απεργών, ώστε να εμποδίσουν τη συμπαράσταση από άλλους εργαζομένους. Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η απεργία κράτησε πολύ και πρέπει επιτέλους να τελειώσει, αναδεικνύοντας ότι η άρχουσα τάξη είναι έτοιμη να επιστρατεύσει κάθε μέσο για να καταστείλει τον απεργιακό αγώνα. Την ώρα που ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωνε στη Βουλή ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει οπωσδήποτε, δυνάμεις καταστολής εξαπέλυαν επιθέσεις (με δακρυγόνα κτλ.) ενάντια σε απεργούς που διαδήλωναν στο Παρίσι, στη Λιλ και αλλού.

Στο μεταξύ, το «Εθνικό Μέτωπο» προσπάθησε χτες να εμφανιστεί αλληλέγγυο στους απεργούς, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό να δηλώνει ότι τους «καταλαβαίνει» που αρνούνται να δεχτούν την ποινικοποίηση της απεργίας τους, «αν και αυτή δεν είναι λύση». Ο Φιλιπό δήλωσε ότι «πρέπει να παγώσει η ευρωπαϊκή οδηγία για την απελευθέρωση», καθώς το «Εθνικό Μέτωπο» αντιδρά σε κάθε κίνηση που ανοίγει τα σύνορα διευκολύνοντας τις επενδυτικές κινήσεις ξένων κεφαλαίων και «αρπάζει» ζωτικό χώρο από τα γαλλικά μονοπώλια. Από αυτήν την πλευρά και μόνο αντιδρά στη μεταρρύθμιση.

Σήμερα, προγραμματίζεται μεγάλη κινητοποίηση στο Παρίσι, με τη CGT να καλεί σε διαδήλωση ενάντια και στο «Σύμφωνο Ευθύνης» που προωθεί η κυβέρνηση για να στηρίξει τους βιομηχάνους, ενώ στις 26 Ιούνη καλεί σε απεργία μια σειρά κλάδους που χτυπιούνται από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ